Az enyhítések nem jelentik azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra

Hétfőre 3035 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, míg 2055 fő azon aktív fertőzöttek száma, akik jelenleg egy időben küzdenek a betegséggel. Elhunyt 11 krónikus beteg, ezzel 351-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján ismertetve a koronavirus.gov.hu oldalon közzétett adatokat.

Kiemelte: A járvány elleni védekezés új szakaszába léptünk; fokozatosan indulnak újra az egészségügyi ellátások.

Kiegyensúlyozott a helyzet

Müller Cecília hangsúlyozta: a járvány folytatódik, ami fokozott óvatosságot, szoros adatkövetést követel, ezért változott a járvánnyal kapcsolatos információk közlése a koronavirus.gov.hu oldalon. Az összes fertőzött számán túl közlik az aktív esetek és a gyógyultak számát területi bontásban is. „Ez azért van, hogy jobban megközelíthessük a járvány zajlásának menetét” –emelte ki.

Kifejtette: immár 630-an felgyógyultak a koronavírusból.

A felgyógyultak megállapításáról hozzátette: a negatív laboratóriumi vizsgálati eredménnyel igazolt, tüneteket nem produkáló betegek mellett azokat is gyógyultnak minősítik, akik a két hetes házi karantén alatt nem tapasztaltak tüneteket.

Minden adat arra mutat, hogy kiegyensúlyozott helyzetben vagyunk, ezért lehetőség adódik arra, hogy azokat az ellátásokat, melyeket korábban teljesen vagy részlegesen felfüggesztettünk, most elérhetővé tegyük” – fogalmazott.

Elmondta: az enyhítések nem jelentik azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra, ezért mindenkit kért, hogy pontosan tartsa be az előírásokat.

A házi orvosokhoz telefonon kell ezentúl is bejelentkezni, és egy óra alatt maximum négy beteget fogadhatnak a szakemberek. Ez a többi egészségügyi szolgáltatásra is vonatkozik. „A betegek közt a távolságtartás időben és térben is nagyon fontos” – hangsúlyozta a tiszti főorvos, aki hozzátette, hogy az ellátások újraindítása mindenki javára válik.

Vidéken új szabályok léptek életbe

Ma megkezdődött a járvány elleni védekezés második szakasza, új szabályok léptek életbe vidéken –mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet, hogy Budapesten és Pest megyében továbbra is hatályban maradnak a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezések.

A többi megyében az üzletek, a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai, a strandok, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek nyitva tarthatnak – mondta.

Az alezredes egy kérdésre válaszolva elmondta: az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok nem vonatkoznak a szolgáltatásokra, például a fodrászokra, kozmetikusokra, de azt kérik a szolgáltatás nyújtóitól és igénybe vevőitől, hogy fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat.

Kiss Róbert ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta, hogy a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint mindenki köteles az üzletben, tömegközlekedési eszközön szájat és orrot eltakaró sálat, kendőt vagy orvosi maszkot viselni, vagyis a futároknak, taxisoknak nem kötelező, de ajánlott a maszkviselés.

A vendéglátóhelyeken betartandó védőtávolságról az alezredes elmondta, a kormányrendelet általános védelmi intézkedésként írja elő a másfél méteres védőtávolságot két ember között. A vendéglátó helyeken a védőtávolságot asztaltársaságonként kell betartani, a szükséges feltételekről pedig az üzemeltetőnek kell gondoskodnia.

A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt már 45 ezerszer intézkedtek

Közölte azt is, hogy a hosszú hétvégén 4677 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások szabályainak megszegése miatt: 2292 esetben figyelmeztetéssel éltek, 1319 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 1066 esetben feljelentést tettek. Így a kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt a rendőrök már 45 ezerszer intézkedtek.

Vasárnap 559 hatósági házi karantént rendeltek el, ezzel az érvényben lévők száma 10 459 lett. 33 esetben tapasztalták a hatósági házi karantén szabályainak megsértését, így már 1474 alkalommal intézkedtek a hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt.

Elmondta azt is, hogy 315-re nőtt a járványüggyel kapcsolatban elrendelt büntetőeljárások száma, ebből 83 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 96 csalás, 18 járványügyi szabályszegés miatt indult, és 62 gyanúsítottat hallgattak ki a büntetőeljárásokban.

A határforgalomban a belépő teherforgalomban Tompánál kétórás, Röszkén egyórás várakozásra kell készülni, a kilépő teherforgalomban pedig Kőszegnél és Csanádpalotánál egy-egy órás a várakozás. A kilépő személyforgalomban Kőszegnél van egyórás várakozás.

Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs sajtótájékoztatóján felidézte, reggel kilenc órakor a megfelelő óvintézkedések mellett megkezdődtek az érettségi vizsgák és mindenkinek sok sikert kívánt az érettségihez.

 

Forrás: hirado.hu