Az első hírekhez képest kevésbé emelkedik az autópálya-matrica ára 2023-ban

Mindössze 5 százalékkal emelkedik az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló éves és megyei e-matricák ára – olvasható a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében. Másik jó hír a magyar autósok számára, hogy a benzin literenkénti ára 2022 végéig biztos nem lesz több mint 480 forint.

A hétvégi, rendkívüli kormányinfón derült ki, hogy maradnak a tavaly bevezetett árstopok december 31-ig, így a benzinárstop is. A holtankoljak.hu szerda délelőtti adatai szerint a 95-ös benzin jelenlegi piaci átlagára 624 forint Magyarországon, a legolcsóbb helyen 574 forintba kerül, de a legdrágább kutakon akár 784 forintot is elkérnek érte literenként.

Marad a benzinárstop

Ezek a változó árak hónapok óta nem érintik a legtöbb magyar autóst, hiszen a magánszemélyek, a taxik és a mezőgazdasági járművek tulajdonosai még mindig 480 forintos áron tankolnak, amennyiben felmutatják a magyar forgalmi engedélyüket. A tankolók véleménye megoszlik a rendeletről, de a legtöbben azért örülnek az ársapkának.

Nem tudom így összességében, hogy ez most mennyire lesz jó és mennyi ideig. Az embernek közvetlenül az az érzése, hogy ez egy nagyon jó dolog, csak aztán, hogy ennek hosszú távon milyen következménye lesz, nem tudom” – mondta az egyik nyíregyházi benzinkúton tankoló Tóth Géza.

Nyilván mindenki örül neki, hogy 480 forintért tankolhat, mivel sokan autóval járnak munkába, egyértelműen jobb, hogy ilyen áron lehet tankolni” – tette hozzá Molnár Gábor.

Gyorsforgalmi hálózat

A napokban az autópálya-matricák drasztikus áremelkedéséről szóltak a hírek, a Technológiai és Ipari Minisztérium most egy közleményben tudatta a pontos jövő évi árakat. A hazai gyorsforgalmi hálózat korábban sosem látott ütemben bővült 2010 óta. Az elmúlt években elkészült beruházásoknak köszönhetően már négysávos utakon autózhatunk Egerbe, Salgótarjánba, Sopronba, Szolnokra, Szombathelyre és Veszprémbe is. Szorosabbá váltak a magyar sztrádák nemzetközi összeköttetései, magas színvonalú útkapcsolatok épültek ki Ausztria, Románia és Szlovákia felé – olvasható a közleményben. A korábbiakban elfogadott törvénymódosítás az útdíjak automatikus, inflációkövető emelését tette lehetővé a tavalyi évtől.

Ötszázalékos emelkedés

Az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló éves matricák ára ennek ellenére nem a jelenlegi fogyasztói árindex szerint, hanem csak öt százalékkal nő jövő januártól. A tizenhárom hónapon át érvényes országos jogosultságot személygépkocsikra az inflációkövető árnál közel ötezer forinttal olcsóbban, 49 190 forintért lehet majd megvásárolni. A megyeit pedig majdnem hatszáz forinttal kevesebbért, még mindig rendkívül kedvező, 5720 forintos áron. Az éves díjtételekkel arányosított havi és heti e-matricaárak mostanáig elmaradtak az uniós irányelvben megengedett mértéktől. A havi autós jogosultság díja 8900, a 10 napig használható hetié pedig 5500 forint lesz 2023 elejétől. A közlekedők még a benzinárstop mellett is mindkét tétel többszörösét költik egyetlen tankolásnyi üzemanyagra. A hazánkon csak átutazók, rövidebb időtartamú jogosultságot váltók így nagyobb részt vállalnak az üzemeltetési és fenntartási költségekből – írják a minisztérium közleményében.