Az elmúlt évadot több mint száz koncerttel zárta a Cantemus
Az elmúlt évadot több mint száz koncerttel zárta a Cantemus

Szombaton adta idei első koncertjét a Cantemus. Folytatódnak bérletsorozataik, lesznek európai koncertek, fellépnek több alkalommal a Müpában, mindezek mellett pedig a vegyeskar jubileumra is készül, méghozzá nem is akármilyenre. Idén ünnepli alakulásának 25. évfordulóját.

A koronavírus-világjárvány alatt nemcsak a kulturális élet szorult háttérbe, hanem annak következményeként az amatőr kórusok több mint fele teljesen el is tűnt és több távol-keleti énekkar még tavaly sem vállalta az utazást, valamint a fellépést. A Nyíregyházi Cantemus Kórus énekkarai azonban a pandémia utáni időszakot nézve, igazán termékeny évként tekinthetnek vissza 2022-re. Összesen 110 koncertet adtak, az itthon szervezett két bérletsorozat mellett KórusOvi (szülő-gyermek együtt) foglalkozásokkal egészítették ki a repertoárt és olyan neveket is sikerült többek között ide csábítaniuk, mint Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, dr. Bagdy Emőke professzor vagy a Magyar Nemzeti Színház művészei.

500 vendég és 500 hazai énekes

A Cantemus kórus szintén 2022-ben rendezte meg a XIV. Nemzetközi Cantemus Kórusfesztivált is, amelyen több mint 500 vendég énekes és 500 hazai énekes vett részt – 14 koncerten – a fesztivál 1 hetes intervalluma alatt. 

Goriziától Helsinkiig

– 2022-ben részt vettünk a Lázár Ervin Programban, ugyanakkor rendszeres résztvevői voltunk a fővárosi kulturális  életnek is. A Magyar Zene Háza ünnepi megnyitóját a mi koncertünkkel színesítették, a Pro Musica a nagyszabású Bartók portrésorozatán vett részt, illetve a kortárs mai magyar zeneszerzők műveiből adtunk teljes estés koncerteket, amely eredményeként Szabó Soma karnagyunk az Artisjus-díjat is megkaphatta. A hazai koncertek mellett a külföldi utak sem maradtak el. A Cantemus Gyermekkar Svájcban, valamint Olaszországban, a Pro Musica pedig Goriziában vett részt nemzetközi kórusversenyen. A fiúkórus Horvátországot hódította meg, s a vegyeskar Helsinkiben öregbítette a Nyíregyházi Cantemus Kórus nevét és adott ízelítőt a magyar kórusmuzsikából – tájékoztatták szerkesztőségünket.

Jubileumi év

Ami az idei évet illeti: a Cantemus 2023-ban január 21-én, szombaton 18 órától adja elő első koncertjét a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett Ünnepi hangversenyen. Mindemellett folytatódnak bérletsorozataik, a Cantemus Gyermekkar Isztambulba utazik, a Pro Musica a Muzsikás Együttes 50. évfordulóján szerepelhet a Müpában, valamint a vegyeskar Gyöngyösi Levente új oratorikus művét mutathatja be ugyancsak a Müpában. A vegyeskar számára pedig – idén évfordulóra is készül, hiszen alakulásának 25. évfordulóját ünnepli – tervben van egy olasz- és egy görögországi út is.