Az elmúlt egy hét intézkedései Nyíregyházán – Ezekről érdemes tudnia
Az elmúlt egy hét intézkedései Nyíregyházán – Ezekről érdemes tudnia

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata még a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben elrendelt országos veszélyhelyzet bejelentését követően megalakította a helyi Operatív Munkacsoportot. Számos egyeztetést végeznek, folyamatosan értékelik a helyzetet, mér­legelve a további intézkedések szükségességét. Most az elmúlt egy hét eredményeit összegezzük:

 Nyíregyházán, ahogy eddig, továbbra is változatlan formában működik az óvodák és bölcsődék ügyeleti rendszere. Azokat a gyermekeket fogadják, akiknek a felügyeletét más módon nem tudják megoldani.

Az önkormányzat az arra jogosultak részére a különleges jogrend időszaka alatt is megszervezi a gyermekétkeztetést. Lemondás vagy új igénylés minden héten csütörtök 9.30-ig jelezhető.

A Volánbusz Zrt. valamennyi járatán megvalósult az applikációban történő jegyvásárlás lehetősége. A mobiljegyvásárlás bevezetésével egy időben a társaság minden helyi, országos, regionális és távolsági járatán felfüggesztette az első ajtónál történő felszállást.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. Munkaügyi csoportjának ügyfélszolgáltatása hétfőtől péntekig: 9–12 óra között működik.

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Korányi Frigyes u. 3. sz. és a Kerék u. 1. sz. alatti hulladékudvarait átmeneti időre bezárta, sem személyes ügyintézés, sem hulladék leadása nem lehetséges. A lomtalanítást a még hátralévő településeken pedig további intézkedésig elhalasztotta. A házhoz menő hulladékszállítási közszolgáltatás továbbra is zavartalanul biztosított.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. intézkedései értelmében a nyíregyházi Északi temetőben a Korányi úti zárt ravatalozó le lett zárva, a szertartásokat a főbejárati nyitott ravatalozóban tartják meg. A város további öt temetőjében, valamint a társaság üzemeltetésében lévő temetők zárt ravatalozói esetében a ravatalozóban csak az elhunyt közeli hozzátartozói tartózkodhatnak, akik egymástól megfelelő távolságot tartva róhatják le kegyeletüket. Tájékoztató táblákat helyeztek ki, hogy felhívják a gyászolók figyelmét, kerüljék a személyes kontaktussal járó részvétnyilvánítást. A temetkezési szertartás idejét maximalizálták. Csak temetési ügyintézés esetében lehet személyesen felkeresni az ügyfélszolgálatot, egyéb ügyintézés telefonos ügyfélszolgálaton vagy e-mailben történik. Az ügyfélszolgálati pultokat átmenetileg plexivel lezárták. Egy ügyintézési helyen, egy időben maximum két hozzátartozó tartózkodhat. A nagyobb igénybevételnek kitett helyiségeket napközben többször takarítják, fertőtlenítik. A társaság virágboltjában és koszorúüzemében a nyitvatartás végét 15 órában határozták meg, és korlátozták az egyszerre bent tartózkodó ügyfelek számát.

Dr. Kovács Ferenc polgármester C-vitamin-készítményt adományozott az önkormányzati bentlakásos idősotthonok lakói részére. A polgármesteri adománnyal összesen 418 idős ember jut hozzá az egyik létfontosságú immunerősítő készítményhez 7 bentlakásos otthonban.

 Jászai Menyhért alpolgármester 400 db tisztító-, fertőtlenítőszereket tartalmazó csomagot adott át a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ családgondozó munkatársainak. A csomagok a szeg­regált területen élő családokhoz kerülnek Polyákbokorba, a Huszár és Keleti lakótelepre.

A Mozdulj Nyíregyháza! szervezői és oktatói tekintettel a rendkívüli helyzetre, szeretnének segíteni az otthon lévőknek, hogy folytathassák a megszokott edzé­se­ket. Március 23-ától (hétfőtől) a Mozdulj Nyíregyháza! Fa­ce­book-oldalán na­­ponta a megadott időpontokban élő adásban jelentkeznek be az oktatók.

Nyíregyházán az alábbi telefonszámokon kérhetnek segítséget

Hatósági karantén ellátás segélyhívó száma:

06-30/248-2012

Az önkormányzat felhívja azoknak, az idén 70. életévüket betöltő vagy azon felüli, otthonukban tartózkodó személyek  figyelmét, hogy ha a bevásárlást vagy a gyógyszerkiváltást a családtagok vagy a szomszédok segítségével nem tudják megoldani, segítséget kérhetnek.

Milyen esetben várják a hívásokat?

  •  Bevásárlás,
  •  gyógyszerbeszerzés,
  •  csekkek befizetése,
  •  szociális étkezés iránti igények,
  •  házi segítségnyújtás iránti igények
  •  és szociális ügyintézés.

70. év feletti idősek ellátására létrehozott segélyhívó szám:

06-20/253-5103

Iskoláskorúak étkeztetése információs telefonszámok: 

42/512-835, 42/512-820

Továbbá: etkezes@kozim.hu

A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében.

A koronavirus@gov.hu honlapon hiteles és naprakész információkat találhatnak a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén.

Információs vonalak:

06-80/277-455,  06-80/277-456

koronavirus@bm.gov.hu