Az eldobható maszkot mosni nem lehet, viszont érdemes szellőztetni, sütőben fertőtleníteni

Az eldobható maszkot mosni nem lehet, viszont érdemes szellőztetni, sütőben fertőtleníteni
Az eldobható maszkot mosni nem lehet, viszont érdemes szellőztetni, sütőben fertőtleníteni

Zárt terekben mindenképpen érdemes hordani a maszkot, illetve a szabadban nagyobb összejöveteleken is, ahol nem biztosított a megfelelő távolságtartás. Az eldobható maszkot mosni nem lehet, viszont érdemes szellőztetni, illetve sütőben fertőtleníteni.

Más országokban megfigyelték, hogy a fiatalok után néhány hét elteltével az idősek is megfertőződnek, és azt látni, hogy nálunk is ez történik, és egyre több idős ember kerül kórházba – mondta a Család-barát műsorában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

A koronavírus elsősorban zárt terekben cseppfertőzéssel terjed.

Ahol az emberek zárt térben tartózkodnak, ott kötelező a maszk viselése. Szabadban akkor érdemes hordani, ha a megfelelő távolságot nem tudjuk tartani. A nagyobb családi összejövetelek ilyenek.

A maszktípusokról elmondta, az egészségügyben kell a komolyabb védelmet biztosító FFP2-es, FFP 3-as maszkot viselni, az utcán, a boltban pedig elég a textil- vagy az eldobható orvosi maszk. Fontos, hogy a maszknak a szájat és az orrot is takarnia kell.

A számokból látjuk, hogy sok a megbetegedés, és elképzelhető, hogy emelkedni fog

– tette hozzá.

Bölcs Judit főgyógyszerész a maszkviseléssel kapcsolatban elmondta, hogy bármilyen maszk jó, de azt is figyelembe kell venni, hogy ki mennyire veszélyeztetett.

A fiataloknál akár a textil-, akár az eldobható orvosi maszk is megfelelő lehet.
A leglényegesebb, hogy az orrot is takarja, mert a vírus elsődleges támadási pontja az orrnyálkahártya. Fontos, hogy a maszkokban lévő merevítő minél jobban illeszkedjen az arcunkhoz, hogy ne legyen sehol se rés.

Az orvosi maszk levegőáteresztő képessége elég jó, de ez nem igaz a textil esetében.

Utóbbit a szakértő azoknak ajánlja, akik nem egész nap hordják a maszkot. Az átnedvesedett textilmaszk átenged mindent és kellemetlen a hordása, ezért érdemes többet is magunknál hordani.

Az orvosi maszkokat nem lehet mosni és fertőtlenítő szerekkel kezelni sem, mert akkor megszűnik a védelmi képessége. A textilmaszkot érdemes szellőztetni vagy betenni 70 fokos sütőbe mintegy tíz percre, és így fertőtleníteni – mondta Bölcs Judit.

hirado.hu