Az eldobható maszkot mosni nem lehet, viszont érdemes szellőztetni, sütőben fertőtleníteni
Az eldobható maszkot mosni nem lehet, viszont érdemes szellőztetni, sütőben fertőtleníteni

Zárt terekben mindenképpen érdemes hordani a maszkot, illetve a szabadban nagyobb összejöveteleken is, ahol nem biztosított a megfelelő távolságtartás. Az eldobható maszkot mosni nem lehet, viszont érdemes szellőztetni, illetve sütőben fertőtleníteni.

Más országokban megfigyelték, hogy a fiatalok után néhány hét elteltével az idősek is megfertőződnek, és azt látni, hogy nálunk is ez történik, és egyre több idős ember kerül kórházba – mondta a Család-barát műsorában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

A koronavírus elsősorban zárt terekben cseppfertőzéssel terjed.

Ahol az emberek zárt térben tartózkodnak, ott kötelező a maszk viselése. Szabadban akkor érdemes hordani, ha a megfelelő távolságot nem tudjuk tartani. A nagyobb családi összejövetelek ilyenek.

A maszktípusokról elmondta, az egészségügyben kell a komolyabb védelmet biztosító FFP2-es, FFP 3-as maszkot viselni, az utcán, a boltban pedig elég a textil- vagy az eldobható orvosi maszk. Fontos, hogy a maszknak a szájat és az orrot is takarnia kell.

A számokból látjuk, hogy sok a megbetegedés, és elképzelhető, hogy emelkedni fog

– tette hozzá.

Bölcs Judit főgyógyszerész a maszkviseléssel kapcsolatban elmondta, hogy bármilyen maszk jó, de azt is figyelembe kell venni, hogy ki mennyire veszélyeztetett.

A fiataloknál akár a textil-, akár az eldobható orvosi maszk is megfelelő lehet.
A leglényegesebb, hogy az orrot is takarja, mert a vírus elsődleges támadási pontja az orrnyálkahártya. Fontos, hogy a maszkokban lévő merevítő minél jobban illeszkedjen az arcunkhoz, hogy ne legyen sehol se rés.

Az orvosi maszk levegőáteresztő képessége elég jó, de ez nem igaz a textil esetében.

Utóbbit a szakértő azoknak ajánlja, akik nem egész nap hordják a maszkot. Az átnedvesedett textilmaszk átenged mindent és kellemetlen a hordása, ezért érdemes többet is magunknál hordani.

Az orvosi maszkokat nem lehet mosni és fertőtlenítő szerekkel kezelni sem, mert akkor megszűnik a védelmi képessége. A textilmaszkot érdemes szellőztetni vagy betenni 70 fokos sütőbe mintegy tíz percre, és így fertőtleníteni – mondta Bölcs Judit.

hirado.hu