Az ég oszlopai – Megnyílt az Átutazók spirituális kiállítása

Az ég tartóoszlopai címmel a tavaly elmaradt bemutató után 2021-ben október 1-jén nyílott az Átutazók Művészeti Egyesület hagyományos kiállítása a Móricz Zsigmond könyvtárban. 16 alkotó munkái kerültek a falakra, ugyanarról a témáról, mint közel 20 éve – segíteni korunkat kiteljesedni – fogalmaznak céljukról.

Néhány nyíregyházi zenész, színész, fotó- és festőművész támogatásával alakult meg az Átutazók közössége, akik szerint a Föld egy váróterem, melyen mindannyian átutazunk, és túllátunk évezredeken. Ki az ősiség felől közelíti meg, ki más világokba lát, ki a jelent ábrázolja képregényszerűen, más összegzi a valóságot. Nehéz volt számukra is az elmúlt másfél év, de volt idő gondolkodni.

„Ez a vonal, amit mi csinálunk – ez a spirituális vonal –, itt új téma nincs, csak volt idő elmélyedésre. Elmélyedtünk önmagunk lényében és a kollektív tudatban, és mindenféle olyanban, ami az emberiséget érinti. Nem nagyon kell mondani, de a tudósok és mások is figyelmeztetnek, hogy sok irányból szorításban van az emberiség. Mind morálisan, mind éghajlati vonatkozásban, meg gazdaságilag, úgyhogy most nagyon ébernek kell lenni, és az a törekvésünk, hogy igazából erőt és figyelmességet tudjunk mutatni az emberek felé” – fogalmazott Mihálka György „Bőrönd”, az Átutazók Művészeti Egyesület elnöke.

Eközben mit sem változott a hitük, a jelenben élés vágya. Mindenkinek a maga szabadsága, hogy merre tart. A mi szabadságunk a művészet, a művészetünk a tisztánlátás. Új megoldásokat, új síneket keresünk magunkban, mikor megtaláljuk, az alkotásainkon keresztül mindenki tudja.

„Azért jöttünk a Földre, hogy itt legyünk, tehát nem kell innen elvágyódni. Itt meg kell csinálni a magunk dolgát. Mindenkinek. A pékeknek jó kenyeret sütni, a cipészeknek jó cipőt csinálni, nekünk jó képeket festeni, és pozitív szellemet mutatni az embereknek. Időről időre mi összegyűlünk, pontosan azért, mert a közösségeket keressük. Én mindenkit csak arra tudok buzdítani, hogy közösséget kell építeni, mert az elszigetelődés az emberek legnagyobb ellensége” – folytatta a művész.

Régen is megvoltak a szeretet közösségei. Legyen az tollfosztás vagy tengerimorzsolás, de az emberek beszélgettek egymással, szükségük volt a közös alkalmakra, hiszen így kapcsolódhattak a világhoz. Az Átutazók kiállítása november 3-ig látható a könyvtár kamaratermében.