Az áruházlánc azt tapasztalja, a vásárlók eleget tesznek maszkviselési kötelezettségüknek

Mint ismert, kötelező a maszkviselés az üzletekben is, annak betartásáért pedig az adott hely a felelős. A maszkhordási kötelezettség betartását és betartatását a rendőrség és a kereskedelmi hatóság is ellenőrizheti, és ha az ellenőrzés során úgy látják, hogy az adott helyen ezeket a szabályokat nem tartják be, akkor büntetést szabnak ki.

 

  • Első alkalommal történő megszegése esetén a kereskedelmi hatóság figyelmeztetést alkalmaz
  • Második alkalommal 100 000 forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki
  • Harmadik alkalommal az üzletet, illetve helyiséget legalább három napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja
  • Negyedik alkalomtól kezdve az üzletet, illetve a helyiséget legalább a kötelezettségszegések alkalmainak számával megegyező számú napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

 

A témában megkerestük az egyik legnagyobb nyíregyházi áruházláncot. Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációs cégvezetője elmondta, a  Lidl Magyarország számára elsődleges a vásárlók és munkatársak biztonsága, mely érdekében számos intézkedést vezetett be a kialakult egészségügyi helyzet kapcsán, továbbá folyamatosan együttműködik a hazai hatóságokkal, követi és betartja az előírásokat.

 

-A vállalat minden Kolléga számára arcvédő plexit, maszkot és kesztyűt biztosít. A Magyarország kormánya által életre hívott kormányrendeltbe fogalmazottakról, amely az állampolgárok számára írja elő a maszkviselést vállaltunk többféle felületen informálja vásárlóit. A maszkviseléssel kapcsolatos új szabályok betartásáról szóló  431/2020. (IX 18) Kormányrendelet értelmében a vállalat mind a munkavállalókat, mind pedig a vásárlókat tájékoztatta a változásokról. A Lidl ez idáig is mindent megtett annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a kormányrendelet betartására. Az új rendelkezésről a jövőben is az áruházakban kihelyezett plakátokon, valamint az online felületeken tájékozódhatnak a vásárlók. Az új törvényben foglaltak alapján, ha a vásárló nem tesz eleget a helyes maszkviselési kötelezettségnek, azt a vásárlót az áruházban dolgozó munkatársak felszólíthatják az üzlet elhagyására, attól a személytől megtagadhatják a kiszolgálást. A maszkviselési kötelezettség megszegése esetén az áruházlánc munkatársai jogosultak rendőri intézkedést kezdeményezni. Az eddigi tapasztalatok alapján a vásárlók eleget tettek maszkviselési kötelezettségüknek és a vállalat nem kapott bírságot vagy elmarasztalást maszkhasználat miatt.