Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület Műhelygaléria programsorozatával kezdődött a könyvtár újranyitása

Sűrű a program a könyvtárban. Még csak hétfőn nyitott újra, máris összegyűltek a kézművesek, hogy a Műhelygaléria programsorozat keretein belül részt vehessenek vertcsipke-készítő, tojásfestő, bőrműves, mandala, népi játék, vagy akár gyöngyfűző bemutatón. A könyvtár igazgatója elmondta: a Műhelygaléria után a naptárjuk egész áprilisra telített színes programokkal, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 

Öt hónap várakozás után, a színházat és a Krúdy mozit követve a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is kinyitott. A színfalak mögött a szünetben is folyt a munka, így a nyitást sikerült egybekötni egy garázsvásárral, valamint az Aranykapu Népművészeti Egyesület Műhelygaléria programsorozatával. Az Alkotóházak Országos Hete egy nemzetközi programsorozat, a kézműves egyesületek a meghirdetett programokba be tudnak kapcsolódni. Így tett az Aranykapu is, idén már 10. alkalommal.

„Az érdeklődés egyre nagyobb – én ezt látom. A látogatók szívesen gyakorolják azokat a kézműves tevékenységeket, amiket mi bemutatunk, és tapasztaljuk azt, hogy egyre többen csatlakoznak. Az idei évben már több tagot is fel tudtunk venni a kézműves egyesületünkbe” – mondta el az egyesület elnöke, Mussó László.

A könyvtár, mint multifunkcionális tér

Az egyesület és a könyvtár együttműködése már 10 éve tart. Az igazgató bízik abban, hogy folytathatják ezt a hagyományt, hiszen fontosnak tartja, hogy ezeket az iparművészeti tevékenységeket a fiatalabb generáció is megismerje, a könyvtár ezért igyekszik a hasonló együttműködéseknek teret adni.

„A könyvtár már rég nemcsak a könyveknek a tára, ettől sokkal több. A mi könyvtárunk egy multifunkcionális tér, mindennek helye van itt, az irodalmi programok mellett pedig a művészeteknek, társművészeteknek helye van a könyvtárban. Úgyhogy ilyenkor mi örömmel adunk helyet. Vannak olyan kollégáink, akik szabadidejükben foglalkoznak csipkeveréssel, gyöngyfűzéssel, ők például rendszeresen részt vettek az Aranykapu Népművészeti Egyesület programján” – fogalmazta meg gondolatait Tomasovszki Anita könyvtárigazgató.

A garázsvásár és a Műhelygaléria egy jó „új” kezdet – hangsúlyozta a könyvtárigazgató. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szeretne sűrűn valamilyen különlegességgel készülni az olvasóknak. Internet Fiesta, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Gyermekkönyvhónap, rajzpályázatok, Helytörténeti esték, Utazók a könyvtárban, és sok egyéb program, mellyel a könyvtár a látogatóknak készül az elkövetkező időszakban.