Állásbörze – 36 kiállító kínált több száz álláslehetőséget
Fotó: Szarka Lajos

36 kiállító kínált több száz álláslehetőséget a Kelet-Magyarország napilap és a Nyíregyházi Egyetem rendezvényén. Az állásbörzén nyíregyházi, megyei és megyén kívüli cégek, oktatási intézmények, munkaerő-kölcsönző cégek, pénzintézetek keresték a munkavállalókat.

 

„Ha sikerül olyan foglalkozást találnod, amelyben boldog vagy, akkor megajándékozod magad azzal, hogy egyetlen napot sem fogsz dolgozni az életedben.”  Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a hagyományos Állásbörzét Nyéki Zsolt. A korábbi évekhez hasonlóan, a cél most is az, hogy az esemény egy találkozási pont legyen a munkaadók és munkavállalók számára. Román István az ünnepélyes megnyitón hangsúlyozta a vármegyei kormányhivatal szerepvállalását a vállalatokkal és cégekkel való kapcsolattartásban. Úgy fogalmazott: a fejlődés gátja gyakran nem a szándék vagy a beruházási forrás, hanem a megfelelően képzett munkaerő hiánya.

„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal több mint 1500 álláshelyet tart nyilván. Ezek olyan álláshelyek, amelyeket a megyében lévő cégek hirdetnek meg, és melyekkel kapcsolatban kérik a közreműködésünket. Az egyik fontos feladatunk, hogy segítsük abban, hogy egymásra találjanak a munkavállalók és a munkáltatók, s hogy ennek jobban megfeleljünk, tovább fogjuk erősíteni a vállalati kapcsolattartás területünket” – hangzott el Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal főispánjának köszöntőjében.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke hozzátette, hogy az elmúlt években olyan változáson esett át a munkaerőpiac, hogy – ahogyan a számok is mutatják – mára nem munkanélküliségről beszélünk, hanem munkaerőhiányról.

Fontos az egyetem felemelése

Bár online már számos lehetőségünk van tájékozódni cégekről, illetve vállalatokról, a személyes találkozás lehetősége nagyon fontos a munkavállalók és a munkaadók számára, erre a célra kiváló alkalom az állásbörze – hangzott el a megnyitón. Jászai Menyhért azt a célt fogalmazta meg, hogy a Nyíregyházi Egyetemen végző hallgatók olyan diplomát kapjanak, mellyel a városunkban elhelyezkedhetnek, megtalálják számításaikat.

Az egyetemi oktatás jelentőségéről Jászai Menyhért alpolgármester is beszélt:

„Több egymásnak – látszólag – ellentmondó információ is elhangzott, hogy nincs elég képzett munkaerő, ugyanakkor legyen még több munkahely, ezek – én azt gondolom – feloldható ellentmondások. Az a cél, hogy a fiataljaink Nyíregyházán piacképes diplomát kapjanak, mellyel munkát tudnak vállalni, és legyen olyan minőségi munkahely, olyan kínálat, amely itt tartja őket. Ebben van nekünk nagy szerepünk, hogy együtt növekedjünk, és legyen a vármegyének, a városnak megfelelő szereposztással vonzóképessége.”

Az egyetemben látja a lehetőséget dr. Szabó György rektor is, aki kiemelte, hogy az egyetem a térség felemeléséért, valóban segítő szándékkal munkálkodik, és fejlődik megállás nélkül. Ezt a küldetést erősítette meg Halkóné dr. Rudolf Éva, az egyetem kancellárja, aki kiemelte a Nyíregyházi Egyetem iránti bizalom nagyarányú növekedését, aki úgy fogalmazott, hogy az egyetem felemelkedő ágban van, ami abból is látszik, hogy az országban elsőként 60%-kal tudta növelni az ide jelentkezők számát.

Az állásbörzére gimnazisták, egyetemi hallgatók, felnőttek is érkeztek. A Nyíregyházi Egyetem külföldön is népszerű, egy külföldi programtervező informatikus szakos hallgató például azt mesélte, hogy sokat hallott az egyetemről, sok oka volt annak, hogy itt tanul: tetszik neki a város nyugalma, és a hallgatótársai, valamint az oktatói kedvessége és szakmai tudása.

A munkaadók érdeke is az állásbörze

Az elhangzottak alapján, miszerint a munkanélküliség helyett napjainkban inkább a munkaerőhiány a jellemző, az állásbörze fontos esemény volt a különféle cégek számára, hogy a leendő munkaerőnek bemutathassák a működésüket, felsorolhassák az indokokat, melyekért érdemes munkát vállalni náluk. Kertész József, az 5. számú Hadkiegészítés Toborzóiroda vezetője azt tapasztalta az eseményen, amit várt:

„Keressük azokat a lehetőségeket, ahol a vármegyében a legnagyobb létszámú munkát kereső munkavállalókat meg tudjuk szólítani, illetve a Magyar Honvédségnél található szolgálati formákról tudjuk őket tájékoztatni”.

Az egyes standoknál sok érdeklődőt lehetett látni, akik számára minden információt biztosítottak a cégek képviselői, hogy mindenki a saját képzettségének és elvárásainak megfelelő vállalathoz, és pozícióra jelentkezzen.

Állásbörze, mint találkozási pont

Az állásbörze célja a személyes találkozás, a tájékozódás, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkavállalók a legmegfelelőbb döntést hozzák a jövőjük munkahelyét illetően. A munkaadóknak pedig egy remek lehetőség, hogy bemutatkozzanak fiataloknak, idősebbeknek, irányt mutassanak a Nyíregyházi Egyetem hallgatóinak.

Kapcsolódó galéria

Állásbörze az egyetemen 2023