Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének pályázatát nyerte el a Tekerd! csoport

„Keverd a kockákat” címmel szervez országos közösségépítő programot a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiumának Tekerd! Csoportja. A rendezvénysorozat egyik fő célja a közösségépítés és a középiskolások kreativitásának kiaknázása. A másik célja, hogy megmutassa a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek azt, hogy közösen, egymást támogatva bármilyen siker elérhető.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a rendezvényen elmondta, büszke, hogy Nyíregyházán ilyen tehetséges fiatalok élnek. Hozzátette, a városvezetés évek óta kiemelt figyelmet fordít a támogatásukra.

További képekért kattintson a fotóra!

A országjáró programot az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének köszönhetően valósítják meg, így Magyarország 10 városában építhetnek közösen a középiskolások. A mozaik képek közel 2x2 méteresek, 36.100 kockából állnak és olyan híres amerikaiak portréját ábrázolják, akik hátrányos helyzetűek voltak vagy a kisebbséghez tartoztak. Nyíregyháza a harmadik állomása a rendezvénysorozatnak, 9 iskolából érkeztek gyerekek és Michael Jackson portréját készítik el.

A középiskolásoknak az volt a feladata, illetve úgy jelentkezhettek, hogy kiválasztanak egy olyan amerikai személyt, aki vagy kulturális, vagy sport, vagy pedig művészeti élet területén valamilyen kimagasló eredményt ért el és erről a személyről kellett plakátot készíteniük bármilyen technikával. Egy 3 fős zsűri választotta ki azt az egy plakátot, amit itt közösen, minden csapat megépít.

– mondta el Hudák Zsolt, a Tekerd! Csoport vezetője.

A Tekerd! Csoport 5 évvel ezelőtt jött létre diákok kezdeményezésére a Wesselényiben. Az első legó kockákból elkészített kép után pedig már nem volt megállás. A csoportot támogatja a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, a Wesselényi és a Lego helyi közösségi szerepvállalás programja. A csapat 24 főből állt, jelenleg 13 állandó tagja van, mert 11 fő már végzett az iskolában. 10 volt diák dolgozik, 1 egyemen tanul, de szabadidejükben visszajárnak építeni. Ez jól mutatja, hogy elérte célját a csoport, hiszen megakadályozta az iskolából való lemorzsolódást, reményt keltett és utat mutatott a nehéz körülmények között élő diákoknak.

További képekért kattintson a fotóra!

Folyamatos a külföldi támogatás is, dolgoztak már együtt a NASA-val, a Lamborghinivel, a legújabb logójukat pedig egy Barcelonában született, Amerikában dolgozó művész tervezte, aki korábban az AC/DC, a The Rolling Stones és Katy Perry albumának borítóját készítette. Legújabb különleges alkotásukat a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetével közösen hozták létre, érdekessége, hogy egy teljesen fekete, 4 és fél méter szer másfél méteres kép, amire Braille írással rakták ki a kockákat. Február 23-tól megtekinthető a Jósa András Múzeumban.


Kanócz Rita