Az amatőr történészek kedvencévé válhat a nyíregyházi Kállay-kúria

Omladozik a vakolat, pereg a festék az ablakkeretekről. Így néz ki jelenleg Kállay Miklós egykori kúriája a Bessenyei téren. Az egykor szebb napokat látott ház állaga nagyon leromlott. Utoljára ugyanis 2006-ban használta a hadkiegészítő parancsnokság, azóta üresen áll.

 

Állami forrásból újul meg

 

A kúria a Honvédelmi Minisztériumtól néhány éve az önkormányzat tulajdonába került. A városházán pedig az a döntés született, hogy keressenek forrást a felújítására, és ez az épület adjon helyet a nyíregyházi Kállay Gyűjteménynek. Az elképzelést az állam is támogatja, sőt maga a miniszterelnök tett ígéretet, hogy a renovációt központi forrásból állják. Közel 950 millió forintot különítettek el erre a célra. Múlt hét csütörtökön közben elkészült a ház engedélyes terve, és rövidesen kiírják a renováció közbeszerzését. Előreláthatólag év végére vagy a következő év elejére újulhat meg az épület. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Egy dolog a fontos, hogy ezt jól megcsinálják, hogy a beltartalom, amelyet elterveztünk, még annak idején megvalósuljon, és Kelet-Magyarországnak vagy a Dunától keletre eső résznek a legjobb kiállítása legyen, amely digitális technikával és nagyon sok mondanivalóval fogja szolgálni a magyar történelemnek az ügyét. Reméljük, minél többen el fognak ide látogatni – mondta el dr. Ulrich Attila, alpolgármester.

 

Már megkezdődött a munka

 

Ottjártunkkor már dolgoztak a szakemberek a Kállay-kúriában. Leverték a régi vakolatot és felszedték az elöregedett padlót. Ezekkel az engedélyt nem igénylő munkákkal készítik elő ugyanis a renovációt. A híradó információi szerint a háznak salétrom elleni védelmet is kell kapnia és a födémszerkezetét is meg kell erősíteni.

 

Amatőr történészek Mekkája lehet

 

Ha megújul a Kállay-kúria, a történelemkedvelők kedvenc nyíregyházi célpontjává válhat, hiszen itt be fogják mutatni annak a családnak a történetét, amelynek ősei még Árpád vezérrel jöttek a Kárpát-medencébe, és számos érdekes történelmi figurával gazdagították a magyarság históriáját.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)