Az 50 éves házasokat köszöntötték az Arany nap alkalmából Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Hagyományteremtő szándékkal indította két éve a nyíregyházi önkormányzat az 50 éves házasok köszöntőjét. Az aranylakodalom általában családi ünnepség gyerekekkel, unokákkal. A fél évszázada házasságot kötött nyíregyháziak köszöntése bensőséges közösségi esemény volt, szintén rokonok társaságában. Idén 40 házaspár fogadta el a város meghívását.

Házassági fogadalom unokákkal. Furcsán hangzik, de nagyon is életszerű, hiszen pénteken 40 olyan párt köszöntöttek a Váci Mihály Kulturális Központban, akik éppen 50 esztendeje mondták ki a boldogító igent Nyíregyházán. Ismét a nászindulóval kezdődött a szertartás.

Persze, hogy a hosszú házasság titkáról érdeklődik a riporter, és jön a válasz, a városban közismert zenész házaspártól.

„Viccesen szoktuk mondani, hogy időben kell elkezdeni. ’71-ben volt az esküvőnk itt, Nyíregyházán. A szakközépiskolába jártunk Debrecenbe, a Zeneművészetire, és másodikban ismerkedtünk, vagy próbálkoztunk egymással. Úgy maradtunk, és azóta tart. Olyan szép szőke, mosolygós lány volt Ancika, mint most. Körülbelül ilyen hatással volt rám akkor is. Elég sok minden történt 50 év alatt. Született két aranyos gyermekünk, akik okos felnőttek lettek, és született hat unokánk, úgyhogy mozgalmas volt az életünk, és jó” – mesélt az elmúlt évtizedekről a Dávida házaspár, János és Ancika.

Nagy odafigyeléssel kell megélni az esztendőket, a zenészek között különösen nagy a kihívás, kiváltképp az éjszakai életben, de Dávidáéknál ez sosem volt probléma, és nem volt vita a háztartás körül sem.

„Köszönöm a szeretetet, azt a néhány évtizedet, amit együtt éltél velem. A sok jót, amit adtál nekem. Már csak az a kívánságom, a sírig legyél a párom!” – hallottuk a színpadról az aljegyző köszöntőjét.

Munkahelyi szerelem szövődött Árpád és Mária között jó 50 évvel ezelőtt. Ebben a családban szintén két fiút neveltek.

„Nálunk nem volt különbség, hogy ki mit csinál, kinek mi volt a feladata, azt megcsinálta. Ismertem a feleségem szokásait, álmait. Csak boldogságra vágytunk, csendes kis életre, meg az unokákra” – így válaszolt kérdéseinkre Szatmári Árpád és felesége, Mária.

Kotán Imre és Judit:

„Még most is szerelmes vagyok belé, mondhatom. Szintén – mondta a férj. Mindent szeretek benne, tetőtől talpig. Jó feleség és férj voltunk. Mindenütt van probléma, de mi túlléptünk ezeken. Volt összezörrenés, de kibékülés is.”

„Ünnepélyesen kijelentjük, hogy az 50 évvel ezelőtt, Nyíregyházán megkötött házasságunkat a jelenlévők előtt megerősítjük” – jött az újabb fogadalom.

„Önök már ismernek minden titkot, amelyet egy házasság tartogat. A hosszú házasság titkát akár könyvbe is foglalhatnák, és leírhatnák a házasélet sikerének receptjét. Valószínű, mindegyik picit más lenne. Azt biztos mindegyikben olvashatnánk, hogy a házasság stabil alapja az egymás iránt érzett szerelem, szeretet, tisztelet és megbecsülés, az odafigyelés, amely elszakíthatatlan szálként kísérte eltöltött közös éveiket. Ha megírnák ezt a könyvet, feltétlenül hagyjanak benne egy fehér lapot azoknak a közös álmaiknak, vágyaiknak, amelyet együtt szeretnének megélni” – fogalmazott köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester.

Ez esztendőben szinte minden családban előkerültek a fényképalbumok. Gyerekek és unokák forgatták az 50 éves felvételeket, kérdeztek az emlékekről, a lakodalomról, mosolyogtak az akkori divaton. Ezeken az alkalmakon mindenki csak a szépre emlékezett. A délutánt a Móricz Zsigmond Színház művészeinek műsora zárta, majd jött a pezsgős koccintás. Jövőre ismét tervezik az aranylakodalmat.

Kapcsolódó galéria

Arany nap 20211022