Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Nyíregyházán

Zenés irodalmi összeállítással idézték fel az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai az 59 esztendővel ezelőtt történt eseményeket. A Hősök terén tartott megemlékezésen elhangzott az 1956-os forradalom és szabadságharcnak nagyon sok élő tanúja van, így az utókornak megadatik nemcsak tisztelegni a hősök emléke előtt, de lehetősége is van tanulni abból, ami történt – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Ulrich Attila alpolgármester.

További képekért kattintson a fotóra!

A forradalmi eseményeknek 52 megyebeli halálos áldozata volt. Közéjük tartozik az a két hős is, akiknek egyike, Tomasovszky András vezetésével leverték a Hősök terén álló épület tetejéről a kommunizmust jelképező vörös csillagot. A forradalmi szervezkedésben ugyancsak aktív nyíregyházi Szilágyi Lászlóval együtt bátorságukért az életükkel fizettek. Az utókor és az ifjúság számára különösen nagy jelentőséggel bír emlékezni a hősökre, hiszen tetteiknek üzenetük van.

A megemlékezés részeként a nyíregyházi hősök hozzátartozói, a város vezetői, valamint önkormányzati képviselői megkoszorúzták a Hősök terén álló 1956-os emlékművet is.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)