Automatikusan hívja a mentőket a magyar fejlesztésű mobilapplikáció

A SYL (Save Your Life) appot úgy tervezték, hogy vészhelyzetként értékeljen bizonyos mértékű hirtelen lassulást – ami egy közlekedési balesetkor törvényszerűen bekövetkezik. Ha a szoftver több mint 2 G-t érzékel (ez a tervezők szerint egy 72,42 km/h-ról 1 másodperc alatt állóhelyzetre való lassulásnak megfelelő érték), akkor üzembe helyezi magát, és erről értesítést is küld a felhasználónak.

Ha a riasztás fals, netán a felhasználó úgy ítéli meg, hogy szükségtelen a segítséghívás, akkor 120 másodperce van arra, hogy inaktiválja a programot. Ha azonban az applikáció működését nem állítja le senki – tegyük fel az egyik legrosszabbat, például azt, hogy a felhasználó eszméletlen –, akkor annak algoritmusa behatárolja a készülék koordinátáit műholdas kapcsolatok vagy internet segítségével. Ha ez nem lehetséges, a vészhelyzeti üzenet az okostelefon utolsó ismert helyével kerül kiküldésre az előzetesen kiválasztott partnereknek, amelyek sorába – ahogy már írtuk – felvehető a 112-es egységes segélyhívó szám is, pár száz forintos, fizetős opcióként. (Az alapszoftver mindazonáltal ingyenes.)

Az applikáció a koordinátákon kívül továbbítja az alapvető fontosságú egészségügyi adatokat, így például a vércsoportot vagy a gyógyszerérzékenységet is.

Magyar ötletből magyar fejlesztés

Az applikáció ötlete Kolarovszki Zoltán fejéből pattant ki, akit a megvalósításban elsősorban a gyakorlati aggodalmak és tapasztalatok motiváltak. A hirado.hu-nak úgy fogalmazott:

Én egy Békés megyei egyszerű srác vagyok, de kitartó. Ez a kitartás segített hozzá, hogy a nehézségek ellenére megvalósítsam a szoftvert.

A fejlesztő szerint a felhasználók örömmel fogadták az applikáció megjelenését, olyannyira, hogy jelenleg több ezer felhasználójuk van világszerte – körülbelül kilencven államból. Egyelőre a magyar felhasználók vannak még többségben, de dolgoznak a külföldi marketingstratégián is.

A felhasználói visszajelzésekkel kapcsolatban Kolarovszki elmondta: nagyon sok a pozitív reakció, de szkeptikusok is akadnak a felhasználók között, ami természetes.

Mi ennek örülünk, hiszen az ő véleményük is hozzásegít a még jobb szolgáltatás nyújtásában, a program fejlesztésében.

Arról, hogy a SYL-t „bevetették”-e már éles helyzetben – vagyis történt-e valós riasztás –, még nem érkezett hír, de a fejlesztő szerint a mentők üdvözlik az újítást.

A program számukra is időt takaríthat meg, például a sérült személy beazonosítását már a helyszínre érkezés előtt el tudják végezni, akár az adataikat is lekérhetik a saját rendszerükből, amennyiben ez a technológia a rendelkezésükre áll.

Kolarovszki Zoltán a szoftvert egy kertes házhoz hasonlítja, amely „sosincs kész”, hiszen folyamatosan jönnek ki az új technológiák, és a szenzorok is folyamatosan fejlődnek. A tervek között szerepel a program (vagy a licenc) értékesítése autó- és motorbicikli-gyártóknak, GPS-szolgáltatóknak.


Forrás: hirado.hu