Augusztus elsejétől a megszokott rend szerint zajlik az élet a nyíregyházi könyvtárban

Rajz és irodalmi pályázat, zöld koncepció, késedelmi díj, KépregényTár, szeptemberi Ünnepi Könyvhét. Visszatért a megszokott kerékvágásba az élet a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Augusztus elseje után díjat is számítanak a késve visszavitt könyvek után.

Vége a korlátozásoknak, májustól teljes nyitvatartással várják az olvasókat a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Idén nem lesz nyári bezárás, lassan visszatér a szokott rend az épületbe. Működik a kölcsönzés és az olvasótér is, rendszeresek az irodalmi programok és a kiállítások.

„Augusztus 1-től újra késedelmi díjat kérünk a késve visszahozott könyvekért. Ez nem szigorítás, de szeretnénk, ha a könyvek visszaérkeznének, hiszen közben teljes körű állományellenőrzés folyik a könyvtárban, és vannak könyvek, amelyekre már régóta várnak olvasók. Programjaink is vannak, pályázataink is. A gyerekkönyvtár indított egy fotópályázatot. Szelfizz, olvass és válassz!” - nyilatkozta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

16 év alatti gyerekeknek hirdették a fotópályázatot, hiszen ők igazán közel vannak a technikai vívmányokhoz. Olyan alkotásokra számítanak, amelyek megmutatják a könyvek és a gyerekek kapcsolatát. Augusztus 31-ig lehet beküldeni a pályamunkákat. Július vége viszont az irodalmi kvízjátéknak a beküldési határideje. Felnőtteknek és gyerekeknek hirdették a pályázatot. Részletek a könyvtár weboldalán!  De elérhetők újabb lehetőségek is.

„Könyvtárunk egyik stratégia pontja a zöld könyvtár koncepció. Ehhez zöld növényeket kértünk mind a lakosságtól, mind a kertészetektől. Ezúton is köszönjük, mert rengeteg növényt és virágot kaptunk, illetve nagyon odafigyelünk a környezettudatosságra, a környezetvédelemre. Próbáljuk ezt a szemléletet mi magunk is itt az intézményben a kollégákkal elsajátítani, és az olvasóknak is ezt kisugározni. Csatlakoztunk egy kezdeményezéshez, a Passzold vissza tesó! -hoz. Vissza lehet hozni a könyvtárban elhelyezett gorillás gyűjtődobozba a régi mobiltelefonokat, elromlott GPS eszközöket. Ezeket mi összegyűjtjük és eljuttajuk a magyar Jane Goodall Intézethez, ahol megfelelően kezelik ezeket a veszélyes hulladékokat.” - tájékoztatott az igazgató.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy jövő kedden, 17 órakor nyílik a könyvtár új részlege, a KépregényTár, melyet interaktív tárlatvezetés során ismerhetnek meg az érdeklődők, és az is tudható már, hogy szeptember 2-től 5-ig tart az Ünnepi Könyvhét, mely a pandémia miatt csúszott júniusról erre a kora őszi időpontra. Vélhetően, a megszokott tartalommal jelentkezik a rendezvény.