Átvették a pályázaton nyert eszközöket a tűzoltóságok, mentőszervezetek
Fotó: Szarka Lajos

Decemberben az ország valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága, önkéntes tűzoltó egyesülete, valamint önkéntes mentőszervezete átveszi az elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része természetbeni támogatás. Előbbit november végéig elutalták az érintetteknek, a felszereléseket, eszközöket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében december 22-én vették át a tűzoltóságok és mentőszervezetek.

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. Előbbiek esetében a rendelkezésre álló országos, 225 millió forintos keretre mind a hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, önkormányzati tűzoltóság pályázatot nyújtott be. Az eszközátadón Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője kiemelte, a megyebeli önkormányzati tűzoltó-parancsnokságokhoz mintegy 22,5 millió forint értékű támogatás érkezett, a térségbeli önkéntes tűzoltó egyesületeket több mint 19,3 millió forinttal támogatta idén a katasztrófavédelem.

Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője elmondta:

„2022-ben pályázatot írtak ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok, önkéntes tűzoltó egyesületek, valamint önkéntes mentőszervezetek is pályázhattak, 30 megyebeli önkéntes egyesület. 12 mentőszervezet és 6 önkormányzati tűzoltóság pályázott, összességében 46 millió forint értékben érkezett pályázati forrás a felsorolt szervezetek számára.”

Természetbeni támogatásként öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság és tizenkilenc önkéntes tűzoltó egyesület vehetett át különböző védő-, illetve tűzoltótechnikai eszközöket, kéziszerszámokat, egyéb felszereléseket.

„Idén a pályázat keretében mi védőfelszereléseket igényeltünk, tavaly egyéb technikai eszközöket igényeltünk. Ezek a védőeszközök kopó eszközök, idén le kellett cserélnünk őket. Amikre pályáztunk azokat meg is nyertük, ezek jó célt fognak szolgálni, Nyíregyháza lakosságának védelmét, illetve a környező településeken történő beavatkozásokkor is szolgálják a védelmünket ezek az eszközök.” - tette hozzá Dombrády Gábor a Nyíregyházi Tűzoltó Egyesület tagja.

A beavatkozásokhoz az elhivatottság és a szakmai tudás mellett megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van. Ezért a korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó járművek, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújtott lehetőséget a központi költségvetésből. Idén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tizenkét önkéntes mentőszervezetet támogatott a katasztrófavédelem, több mint 4,2 millió forint értékben. Természetbeni támogatást öt mentőszervezet kapott.

Kapcsolódó galéria

Eszközök átadása a katasztrófavédelemnél 20221222