Átölelve a jövőt – A Nyíregyházi Babaklub is csatlakozott a Nemzetközi Babahordozó Héthez
Fotó :Archív / Trifonov Éva

Hétfőtől péntekig számtalan közösségi és családi eseményt kínál a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesülete és a Nyíregyházi Babaklub. A helyszín a tagok és pártolók által ismert Geduly Henrik utca.

Az afrikai törzsek asszonyai babakocsi és bölcső híján ősidők óta magukra kötik csecsemőjüket, így mennek dolgaik után. Az „Átölelve a jövőt” programsorozat arra utal, hogy a jövő a gyermek, akit átölel a védő-óvó babakendő. Ennek jegyében zajlanak egész héten a Babahordozó események, találkozások szakemberek, édesanyák, csecsemők és családok között.

„A babahordozást már úgymond, amikor megszületik a baba, akkor javasoljuk, hogy kezdjék el. Nagyon sok anyuka már úgy megy be a kórházba, hogy kikölcsönöz egy rugalmas vagy egy szövött kendőt, és magára köti a babáját, hogy olyan komfortosan érezze magát már az első napokban, mint bent, a pocakban” – tájékoztatott Valcsák Viktória, a GYERECSAK Egyesület elnöke.

A tejtermelődés is hamarabb és sikeresebben indul – tartják a szakemberek – a mama és gyereke közvetlen kapcsolata miatt. Ilyen és hasonló információt, praktikát kínál a rendezvénysorozat. A nyitónapon pl. a zeneterápia lehetőségeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.

„Lesz még logopédusunk, aztán meghívtuk a mosipelusosokat, hogy védjük a környezetünket, és bemutatjuk az anyukáknak, hogy hogyan is lehet ezt használni. De lesz MediBall bemutató, babamasszázzsal is megismerkedhetnek az anyukák, illetve baba- és gyerektornát is fogunk tartani” – folytatta az egyesület elnöke.

A Nyíregyházi Babaklub 11 éve csatlakozott a Nemzetközi Babahordozó Hét programjához. Az eseményt pénteken torta és tombola zárja, illetve annak a titoknak a megismerése, hogyan lehet anyának a gyerekével kommunikálni, akár már a terhesség alatt is.