Átcsoportosítások az egyetemen – Változik a felsőoktatási intézmények működési rendje
Fotó: Illusztráció

A koronavírus tertjedésének megállítása miatt változik a felsőoktatási intézmények tanévi rendje. A diákok, oktatók  és más területen dolgozók tájékoztatást kapnak a teendőkről. A közvélemény megnyugtatására az is fontos hír, hogy a Nyíregyházán tanuló szír diáklány első koronavírus tesztje negatív lett.

A Kormány által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzetre való tekintettel, a felsőoktatásért felelős államtitkár utasítását követve, a koronavírus által okozott veszélyhelyzet kezelésére a Nyíregyházi Egyetem vezetése az Intézményi Védekezési Bizottsággal egyeztetve arról rendelkezett március 12-ei hatállyal, hogy március 12-én és 13án rektori oktatási szünet lesz, majd március 20-ig tavaszi szünet - olvashatjuk a sajtóközleményben.  Ezzel együtt intézménylátogatási tilalom is életbe lépett. Mindez nem érinti a főiskolák, egyetemek oktatóit, illetve a más területen dolgozó kollégákat. Ezzel az információval találkozhatnak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának honlapján is.

Halkóné Dr. Rudolf Éva, az Intézményi Védekezési Munkabizottság vezetője kiemelte:

Próbáljuk átcsoportosítani az órákat úgy, hogy amit lehet, előrehozunk, és amit lehet gyakorlati oktatás nélkül is megvalósítani, azok kerüljenek fókuszba, tehát azok a tananyagok legyenek kidolgozva, amit átadnak a hallgatóinknak. Nem tudjuk ugyan, hogy meddig tart ez az állapot, mi arra készülünk, hogy rövidesen feloldható lesz ez a helyzet, akkor be tudják pótolni ezeket a gyakorlati foglalkozásokat. Természetesen arra is kell készülni, ha elhúzódik ez a veszélyhelyzet, hogyan tudjuk megszervezni a záróvizsgákat, a vizsgaidőszakot, a szakdolgozat leadást és a konzultációkat. Az is elképzelhető, hogy a tanévet meg kell hosszabbítani.

Kérdés, hogyan lesznek a labor és külső gyakorlatok, vagy a művészeti területek gyakorloati órái. Ezek teljesítése és számonmkérése kimeneti követelmény a félév teljesítéséhez, illetve a diplomához. A Nyíregyházi Egyetem kollégiumában 99 nem magyar állampolgárságú hallgató lakik, életvitelszerűen. Ersmus Ösztöndíjas diákok, példáulk Portugáliából vagy Romániából, és a pilótaképzésen részt vevő lengyel fiatalok. Emellett a Debreceni Ergyetem Egészségügyi Karán tanuló, távoli országokból érkezett  vendégek. Értesülések szerint közülük egy szír diáklány esett át koronavírus teszten, melynek első eredménye szerencsére negatív lett.

Úgy történt ez az eset, hogy ez a diáklány, aki nálunk lakott már régóta a kollégiumban, egy hosszú külföldi tartózkodáson vett rész. Visszatért, csupán egyetlen órára a kollégiumba, összecsomagolt, mert szándéka szerint albérletbe költözik. Kitöltötte a lapot, összepakolt és elment. Egyébként minden a megszokott mederben zajlik a kollégiumban, szinte senki nem is találkozott ezzel a diáklánnyal.

- sorolta az eseményeket a Munkabizottság vezetője.

Meg nem erősített információ szerint arc- és homloküreg gyulladása van a lánynak, kezelését megkezdték.

Az intézménylátogatási tilalommal együtt  a magyar állampolgárságú diákoknak péntek este 18 óráig ki kell költözni a kollégiumból, illetve külön kérelem szerint maradhatnak is. A külföldi állampolgárságú fiatalok az épületben maradhatnak, de több Erasmusos diák hazakészül,és elhagyja az Egyetem kollégiumát. A továbbiakban zajlanak az egyeztetések a távoktatás módjáról, a számomkérés léehetőségéről, illetve egyéb tudományos munkák folytatásáról. A határidő egyelőre ismeretlen.