Családbarát munkahely címet kapott a Nyíregyházi Törvényszék

Családbarát munkahely címet kapott a Nyíregyházi Törvényszék. Lehetővé tették, hogy a kisgyermekes szülők a családi élet ritmusához igazodva dolgozzanak. Ítélkezési és tárgyalási szünet nincs, de kiemelten figyelnek a koronavírussal kapcsolatos megelőző intézkedésekre.

A Családbarát Munkahely tanúsító védjegy bronz fokozatára pályázott sikerrel a  Nyíregyházi Törvényszék az EMMI felhívására. Vállalták, hogy fokozottan figyelnek a családos munkavállalókra, melyet persze a címtől függetlenül eddig is támogattak. Akinek a munkája megengedi, esetenként otthonról is dolgozhat.

Dr. Nyakó Zsuzsa, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke kiemelte:

Aki gyesről, vagy gyedről tér vissza, azt segítjük a munkahelyre történő visszailleszkedésben. Például a jogszabályváltozásokat közöljük, meghívjuk őket azokra a szakmai tanácskozásokra, amelyek arra az időre estek, azokban a témákban, ameddig ők a gyerekeket gondozták otthon, vagy alternatív munkarendet vezettünk be.

Családbarát rendezvényeket tartanak, hagyománnyá vált már a Mikulás és karácsonyi ünnepség. Sporteseményeket, stresszkezelő tréningeket szerveznek és egészségmegőrző szűrőprogramokat, de kedveltek a munkahelyi családlátogatások is.  A Törvényszék és a hozzá tartozó járásbíróságok is kiállnak a társadalmi kötelezettségvállalás mellett, így például negyedévente véradást hirdetnek. A Nyíregyházi Törvényszék 23 dolgozója 26 gyerekének ítélt 10-10 ezer forintos támogatást az Országos Bírósági Hivatal a bölcsődei és óvodai térítés megfizetéséhez.

A koronavírus terjedésével kapcsolatban nem született olyan döntés, hogy tárgyalási vagy ítélkezési szünet lenne, de intézkedtek az alapvető higiénés rendszabályokról. A bíró döntése szerint eddig is rendelkezésre állt a tárgyalóteremben gumikesztyű és szájmaszk. Az is előfordulhat, hogy otthonról, illetve a hivatalban elkülönített szobában dolgozik az a kolléga, aki külföldről tér haza.

Igyekszünk ütemezetten a félfogadást lebonyolítani, tehát kérjük az ügyfeleinket, hogy ügyfélsegítő napon, amikor időpontot foglaltak, vagy ott szeretnének segítséget kapni, az ő saját védelmük érdekében ne 30 ember várakozzon egy helyen a tárgyalóterem ajtaja előtt. Szeretnénk ellátni az ő segítségüket, de csak a megadott időpontban várakozzanak a bírósági épületben.

- fogalmazott a Törvényszék elnöke.

Belső munkaszervezéssel, a távmeghallgatás rendszerével próbálják a járványveszélyt, ezen a forgalmas munkahelyen a lehető legkisebbre csökkenteni, de számítanak ügyfeleik felelős magatartására is.