Átadták a SZABÓ Nyelvi Díjat
Fotók: Trifonov Éva

Idén is átadta a nyelvi díjakat a Szabó Nyelviskola igazgatója a kiválóan teljesítő diákoknak és eredményes nyelvtanároknak, ezúttal a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikumban. A pályázatra ezúttal határon túlról is érkeztek nevezések.

 

A SZABÓ Nyelvi Díjat még Szabó Szilvia alapította azzal a céllal, hogy támogassa a tehetséges magyarországi romániai nyelvtanulókat és az elkötelezett nyelvtanárokat, valamint inspirálja a diákokat a minél magasabb szintű nyelvtudás elérésére, a pedagógusokat pedig a minél magasabb szintű, minőségi és kreatív nyelvoktatásra. Az elismerésre idén határon túlról is érkeztek pályázatok. A díjban 2022-ben egy diák és egy nyelvtanár részesülhetett, de kiosztottak két különdíjat, valamint egy vállalati nyelvoktatás díjat is.

– A pályázatok száma meglepő volt, hiszen a pandémiás időszak miatt sem érkezett be kevesebb, mint a korábbi években. Talán a diákok, tanárok érzik, hogy a SZABÓ Nyelvi Díj erős lábakon áll. Mi minden évben nagy szeretettel támogatjuk őket – hangsúlyozta Szabó Szilvia, a Szabó Nyelviskola és Fordítóiroda tulajdonosa.

A SZABÓ Nyelvi Díjra évente egyszer lehet pályázni, a díjazottak oklevelet, nyelvkönyvet és értékes ajándékokat kapnak. A legjobbakat háromtagú kuratórium választotta ki. Idén nyelvtanár kategóriában Torda István Tamásné Nagy Ildikó, a Kölcsey Ferenc Gimnázium intézményvezetője lett a nyertes, ő 30 éve dolgozik a tanári pályán. Azt vallja, hogy az órákat élményszerűvé kell tenni, így lehet megszerettetni a diákokkal az idegen nyelvet.

– Az élménypedagógia, a projektmunka, csak az a célravezető. Csoportmunkában kell őket foglalkoztatni, minden olyan eszközt be kell vetni, amit a modern kor megenged. IKT eszközöket használunk, okostábláink vannak, és ugye mindenféle videóval lehet inspirálni a tanulókat arra, hogy felismerjék a nyelvtanulásnak a fontosságát – magyarázta Torda István Tamásné Nagy Ildikó, a Kölcsey Ferenc Gimnázium intézményvezetője.

Diák kategóriában díjat vehetett át Erdei Dávid, a Tokaji Gimnázium tanulója. Különdíjat kapott nyelvtanár kategóriában Apjok-Kun Noémi, a szatmárnémeti református gimnázium pedagógusa, diák kategóriában pedig Ványi Zalán, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikumának tanulója is, aki már másodikos kora óta tanul idegen nyelvet.

– Akkoriban még nem voltam ennyire jó benne, nem is igazán érdekelt úgy a nyelv, de az évek alatt nagyon megszerettem, így a mindennapokba beforrotta magát.

Idén Vállalati Nyelvoktatás területén is osztottak ki díjat, az elismerést Kótics Sándor vehette át. Pályázni jövőre is lehet majd a SZABÓ Nyelvi díjra.

Kapcsolódó galéria

Szabó Nyelvi Díj átadás 2022