Átadták a felújított ravatalozót a Borbányai köztemetőben

Szalagátvágást követően adták át a megújított Borbányai köztemető ravatalozóját. A rekonstrukció során megtörtént az épület tetőszerkezetének és borításának újjáépítése, az előtető szerkezeti cseréje mellett. A régi elavult fa nyílászárók helyett, modern műanyag ablakokat és ajtót építettek be, a homlokzat felújításával pedig a ravatalozó esztétikailag is teljesen megújult. A csapadékvíz elvezetés érdekében az épület és a terület sajátosságait figyelembe véve a csatorna és a kavicsos vízgyűjtő kialakításra került.

A város mind a kilenc temetőjét gondozza a temetkezési kft-jén keresztül. Ez vonatkozik a működtetésre, és a fejlesztésekre is. Ezek egyrészt régi adósságok pótlása. Itt is 4 évvel ezelőtt ez történt, amikor több mint 40 millió forintot fordítottunk a Borbányai temetőre saját forrásból, hiszen új területet vettünk, a szükséges infrastruktúrát kiépítettük és mondhatjuk, hogy ezekkel a fejlesztésekkel a következő 30-40 évre biztosított Nyíregyházán a temetkezés. Az Északi temetőben is nagyon fontos elem volt a régi, rossz kerítésszakasz kicserélése, ott is történtek a ravatalozóban fejlesztések - mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

A további képekért kattintson a fotóra!

A felújításra már nagy szükség volt, mivel a ravatalozó épülete régen épült és elavult volt.

A borbányai ravatalozó az 1970-es években épült, mára már a szerkezete jelentősen elavult. Egy pala borítású ravatalozóról beszélünk, belső pozdorja borítással együtt. Ez a szerkezet már majdhogy nem méltatlan volt a hozzátartozók kegyeletének leróvásához - mondta Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

 

A több mint 11 millió forintos beruházás mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. többi temetőjében is zajlanak rekonstrukciós munkálatok önkormányzati támogatással, például folyamatban van az Északi temető bemosó parcellájának bővítése, a főbejárati ravatalozó halott emelő liftjének cseréje, illetve a kiszolgáló helyiségek és azonosító tér felújítása is. Az önkormányzat 2018-ban közel 33 millió forintot költött a temetők fejlesztésére.

Kanócz Rita

(Fotó: Szarka Lajos)