Árvízvédelmi nemzetközi gyakorlat színhelye lesz Szabolcs megye

A résztvevőket Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Mint mondta, az április elejére, a Rétközi víztározóhoz szervezett nemzetközi terepgyakorlaton a horvát, a szlovák és a szerb katasztrófavédelmi szervek, továbbá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belgrádi Vízművek munkatársai vesznek rész a hazai társ- és együttműködő szervezetek képviselői mellett. A gyakorlat részleteit a katasztrófavédelem munkatársai a mai napon egyeztették a hazai szervezetek képviselőivel, valamint az érintett települések polgármestereivel.

[REKLAM]

Jackovics Péter tű. ezredes, a BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője, egyben a program koordinátora és vezetője arról beszélt, hogy harminc országból, az unióból és azon kívülről is érkeznek szakmai megfigyelők az árvízvédelmi feladatok végrehajtását megtekinteni. A tizennyolc hónapig tartó program részeként tavaly novemberben nemzetközi katasztrófavédelmi törzsvezetési gyakorlatot tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, akkor a nemzetközi együttműködőknek elméleti feladatokat kellett végrehajtaniuk. Idén áprilisban pedig a gyakorlatban tesztelik a víztisztítás, az árvízi védekezés, a vízkárelhárítás, az életmentés és a lakosságtájékoztatás terén meglévő ismeretek alkalmazását.

Gyenge László tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője előadásban összefoglalta a gyakorlattal kapcsolatos terveket és vázlatokat.

Az április első hetében tervezett nemzetközi árvízvédelmi gyakorlatot az országos polgári védelmi főfelügyelőség koordinálja.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság