Árvíztározási fejlesztések

Befejeződtek a Közös magyar–ukrán komplex síkvidéki árapasztási és ártérrevitalizációs fejlesztési program előkészítése a Felső-Tisza Visk–Vásárosnamény közötti szakaszára elnevezésű projekt munkái. A programra a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Kárpátaljai Vízügyi Igazgatóság közös pályázaton másfél millió eurós, önerő nélküli uniós támogatást nyert a Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

ÁRHULLÁMOT ÉS ASZÁLYT IS KEZELNEK

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, céljuk, hogy a következő időszak várható rendkívüli árvízi helyzeteit kezelni tudják a víz árapasztó tározókba vezetésével.

További képekért kattintson a fotóra!

Emellett olyan tervek is készültek, amelyek a vízhiányos időszakokban is képesek lesznek segíteni a vízgazdálkodást.

TISZA-VÖLGYI ÁRVÍZVÉDELEM

A tervezett magyar és ukrán síkvidéki árapasztó tározók a már meglévőkkel együtt elsősorban a Vásárosnamény fölötti közös vízgyűjtő szakaszon biztosíthatnak majd jelentős mértékű, egy-másfél méteres árvízszint-csökkenést. A projekt igazodik a hazai Tisza-völgy árvízvédelmi fejlesztését célzó Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Programhoz, valamint az ukrán árvízvédelmi koncepcióhoz. A közösen elvégzett tervezési munka után reális esély van arra, hogy az unió 2020-ig tartó költségvetési ciklusában pályázati támogatást nyerjenek a megvalósításhoz. Ezzel további biztonságot kaphat az ország legárvízveszélyesebb térsége, és fejlődhet a mezőgazdaság is.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)