Artisjus-díjat kapott a nyíregyházi írónő, Kováts Judit – Gratulálunk!
Fotó: Szarka Lajos

A Magvető Kiadónál megjelent harmadik regénye, a Hazátlanok nyerte a szakmai kitüntetést. Az irodalmi díjas könyvvel felolvasóesten ismerkedhetnek az olvasók március 9-én, a Művész Stúdióban.  

Csabai László 2018-as elismerése után 2020-ban ismét kapott nyíregyházi író Artisjus Irodalmi Díjat. Az egykori történész-levéltáros Kováts Judit harmadik regényét, a Magvető Kiadónál megjelent Hazátlanok című könyvét jutalmazta a szakmai kuratórium.

Kováts Judit író kiemelte:

A Hazátlanok regény akkor kezdődött, amikor férjhez mentem, ugyanis egy tősgyökeres felvidéki családba kerültem, egy szepességi cipszer családba, amelynek a tagjai elszenvedték mindazt, ami a Benes-dekrétumok következtében a háború utáni Csehszlovákiában a német és a magyar kisebbséget sújtotta. Akkor kezdődött meg a regény, és folytatódott 2007 nyarán. Az első interjúmat akkor készítettem a nagynénémmel.

Újabb rokonok, ismerősök, szomszédok is megszólaltak ezután. Összesen 26 életút interjú készült. Villanyszerelő, falusi ember, pedagógus, hivatalnok, boltos, de még bárókisasszony is szerepelt. A közel 100 órányi hanganyag lett eddigi három regényének legfontosabb forrása. 2012-ben a Megtagadva, 2015-ben az Elszakítva, tavaly pedig a Hazátlanok jelent meg a Magvető kiadásában. Hétfőn, a Budapest Music Centerben, egy hatalmas koncertteremben tartották a díjátadó gálát a zene és az irodalom több kategóriájában. A folytatásban egy mesegyűjtemény szerepel az író tervei között, hiszen azt mondta, hogy vége. Három traumaregény után nem akar már tovább a XX. századdal foglalkozni, bár ha szembe jön egy újabb megrázó történet, mit lehet tenni, azt is megírja. De előbb a mese!

Találkoztam egy legendagyűjteménnyel, a Tátráról szólt. Grósz Alfréd gyűjtése volt adatközlőkkel, hogy a hegycsúcsokhoz, tengerszemekhez, völgyekhez milyen legendák, mondák fűződnek. Gyönyörűségesek. Rövidebbek, hosszabbak voltak ezek a bejegyzések. Akkor a regény közben én hármat megírtam elejétől a végéig. Ezt a mesét írtam belőle, ennek a regényben széttöredezve egy-egy elemét, motívumát elhelyeztem. Abban a korszakban, amikor ezeket a tragédiákat és borzasztó dolgokat olvastam, tanulmányoztam, rémálmok gyötörtek, szinte felszabadulás volt mesét írni.

A díjazott Hazátlanok című regényéből multimediális irodalmi, felolvasó színházi produkció készült, melynek ősbemutatója március 9-én, hétfőn 17 órától lesz a MŰvész Stúdióban. Ezután Mátészalkán, áprilisban Budapesten, májusban a kassai Thália Színház színpadán, majd júniusban a Vajai Vármúzeumban szerepel a Hazátlanok és Kováts Judit.