Arra születtünk… - Március 15-i ünnepség a Nyíregyházi Egyetemen

Az 1848-49 – es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója tiszteletére rendeztek ünnepséget a Nyíregyházi Egyetemen. Az ünnepi beszédet a Történettudományi és Filozófia Intézet hallgatója mondta, majd az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai adtak műsort. Az esemény végén az egyetem rektora adott át törzsgárdaokleveleket.

„Ünnepet ül ma a magyar nemzet, ünnepelnek ma a magyar szivek szerte a világon! A szivetek fölött háromszínű kokárdát simogat a márciusi szél, bent a lelketekben pedig ott dörömböl már a kikeletet váró szabadulás vágya. „ Egy 1938 – as folyóirat szónoklatának néhány sorával kezdte beszédét Kozma Kinga.   
A Nyíregyházi Egyetem hagyományos március 15 – ei ünnepségén nem oktató, nem tudós ember, hanem egy osztatlan történelem és állampolgári ismeretek tanára szakos hallgató, a Történettudományi és Filizófia Intézetben a témát, a kort kutató diák emlékezett a nagy jelentőségű történelmi eseményre, a 48 – as forradalom és szabadságharc hőseire, a márciusi ifjakra. 

„ 48 tavaszán forradalmi hullám sodort végig Európán. A párizsi forradalom híre március elején érkezett meg a Pozsonyi  Rendi Országgyűlés üléstermeibe, melyet lázas tanácskozások követtek. A francia forradalomról értesülvén az alsó tábla azonnal elfogadta Kossuth felirati javaslatát. Pesten is lázasan készülődtek. A március 13-ai bécsi forradalomtól új impulzust kapva az ellenzéki ifjúság március 15 – én akcióba lendült. Ezzel kitört a forradalom. Felolvasták a 12 pontot, melyet a Nmezeti dallal együtt a Landerer  Nyomdában ki is nyomtattak. Ezek voltak a magyar sajtó első szabad termékei. Véget vetettek a cenzúrának, kihirdették a sajtószabadságot. A forradalom a nemzeti szuverenitás , és a polgári átalakulás jelszavaival vér nélkül győzött. Megteremtették a modern, parlamentáris Magyarország alapjait. Cél, a Habsburg – dinasztiával fennálló perszonális unió létrehozása és biztosítása, a Habsburg Birodalmon belüli függetlenség, és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt."

„-  mondta emlékező beszédében Kozma Kinga, a Nyíregyházi Egyetem hallgatója.

A vármegyei honvédek 1848 szeptemberében tettek esküt Nagykállóban a nemzeti színű zászló mellett, melyre azt írták: Szabolcs a hazáért! Győzni vagy halni!
Damjanich-ot is idézte a szónok, miszerint a tábornok így köszöntötte a szabolcsi zászlóaljat.

„Őrnagy Úr! Különös örömömre szolgál, hogy nekem jutott a szerencse Görgey tábornok megbízásából a tegnap kivívott nagy csatában kifejtett vitézsége, és bátorságáért a haza nevében köszönetet szavazni zászlóaljának. Adja tudtul vitézeinek, és mondja meg nekik, hogy megemlékezve a tegnapi nagy napra, ezután is hasonló bátorsággal küzdjenek! Isten oltalmazza Önöket! Éljen a zászlóalj, éljen a nemzet és a szabadság! „

- zárta gondolatait Kozma Kinga.

1848- 49 ifjúsága megmutatta erejét. Történelmi léptekkel nézve is elvitathatatlan érdemeik lettek. Tanulni kell őseinktől elszántságot, elhivatottságot és bátorságot! - zárta gondolatait szónok.  Utána Presser Gáborral és Adamis Annával lépett a színpadra az Eötvös Gyakorló 7. b osztálya.

Az ünnepség záróakkordjaként az egyetem rektora, Dr. Szabó György törzsgárda okleveleket adott át az intézményhez, illetve jogelődjéhez évtizedeken át kötődő kollégáknak.