Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből címmel tartottak ma előadást
Fotó: Szarka Lajos

Az 'Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből' levéltári sorozat újabb előadásának témája a a Jósa András Múzeum Helytörténeti Gyűjteménye, illetve Történeti Dokumentumtára volt. 

Jósa András igazgatósága idején a régészeti dokumentumok, Kiss Lajos korában, a két világháború között néprajzi emlékek, 63-tól pedig történeti dokumentumok is gyűltek az egykori múzeum egykori raktárában. A városra és a megyére vonatkozó képeslapok, térképek, fényképek, oklevelek, illetve folyóiratok. Igazolvány, plakát és apró nyomtatvány. A vármegyék és egyházak történeti emlékei is megjelennek, túl a mai országhatárok vonalán, összesen 17 ezer leltári egység.

Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum történeti osztályvezetője kiemelte:

1963-ban merül fel először az az igény, hogy a történeti dokumentumoknak külön gyűjteményt alakítsanak ki a múzeumban. Ez majd 1967-ben indul el. Az első leltározó és gyűjtemény kezetője ennek az anyagnak Dr. Németh Péterné volt, aztán elég sokan leltározták és kezelték ezt az anyagot is. Az itt látható teremben lehet kutatni ezeket az iratokat, nyilván bejelentkezéssel, és előre kell időpontot foglalni a kutatáshoz.

A Jósa András Múzeum kb egy millió tárgyat őriz. Ezzel az erős középmezőnybe tartozik a közgyűjtemények között. Jelentős a néprajzi, régészeti, képző – és iparművészeti anyaga. Numizmatikai és military tárgyai is jelentősek. Emlékei között vigyáz egy meteoritot is a természettudományi gyűjteményben. Aztán első kiadású nyíregyházi bélyeg a XVI. századból. Nyilvánvaló, hogy a mindenkori igazgató érdeklődése határozta meg, hogy mire áldoz és mit preferál a gyűjtések során.

Mohácsi Endre hozzátette:

A mellettünk látható raktárban ezek már műtárgyak. Természetesen vannak még olyan tárgyak is, melyeket a múzeum alapító Jósa András gyűjtött, de ezeknek is csak az 50-es években kezdődött meg a szakleltározása. Ennek a helytörténeti anyagnak a gerincét képezi nyilván a nyíregyházi és a megyei tárgyaknak az összegyűjtött anyaga. Körülbelül 10 ezer tárgy található itt.

Népviseletek és egyenruhák, fegyverek és fejvédők, csizmák, de a közelmúlt tárgyi emlékei is szerepelnek a történeti- és helytörténeti gyűjteményben, melyet Németh Péterné után Reszler Gábor, Riczu Zoltán, Ulrich Attila, Szatmáry István és Bene János is gondozott.

Az értékes tárgyak kutatható, publikus részén túl kiállításokban, szakmai programok illusztrációiként jelennek meg a gyűjtemény darabjai a múzeum látogatói előtt.

Kapcsolódó galéria

Helytörténeti előadás a múzeumban