15 éves a Rotary Nyíregyháza – Jótékonysági koncerttel ünnepeltek

A 15 éves Rotary Nyíregyháza hétvégén egy jótékonysági koncerten ünnepelte születésnapját a Bajor Terstvérklub tagjainak körében. A Bajor Rotary a legújabb projektben, tanyabokros iskolák diákjait támogatja egy felzárkóztató program keretében.

Mint köztudott, a Rotary Klubok legfőbb célja a segítés. A gyerekek, a betegek, az elesettek, a hátrányos helyzetűek támogatása. Jótékony célú bál, koncert, színházi előadás és adománygyűjtés szerepel az esztendők hagyományos események között. Szombaton a nyíregyházi Rotary 15. születésnapján Hauser Adrienn, a Cantemus Kórus és japán vendégénekkaruk adott jótékony célú hangversenyt. A gyűjtés aktuálisan a Talentum programra, illetve a legújabb, diákokat segítő eseményt szolgálja. Az esélyegyenlőség jegyében látogattak el a nyíregyháziak bajor vendégei a tanyabokrok iskolájába, és tettek támogató gesztust a gyerekek javára.

Dr. Csedreki László, a Rotary Nyíregyháza elnöke elmondta:

A Konstruktív Indukciós Program gy olyan program, ahol tanyabokrokból bejáró gyerekek iskoláit,  4 iskolát most összefogtak, és egy pályázat indult. Ez egy Global Grand Rotarys rendezésű pályázat. Az egésznek a pályázati díja 80 ezer dollár. Mi ebbe beléptünk.

A Szabadság téri intergrált játszótér vagy a Down Csodavár programját is támogatta a Bajor Klub. A mostani téma szerint a Nyírteleki Katolikus Általános Iskola pedagógusai vesznek részt egy három esztendős felkészítésen, mely speciális szempontból közelít a hátrányos helyzetben élő diákok felzárkóztatásához. Az 5 napig városunkban  vendégeskedő bajor rotarysok egyeztettek a háziakkal a módszerek ügyében.

A Rotary Nyíregyháza soros elnöke a tervek között is a fiatalokkal való foglalkozást és kapocsolattartást nevezte meg a jövőt illetően.

Dr. Csedreki László hozzátette:

Céljaink továbbra is azok, amiket felállítottunk, de megpróbáljuk a legkisebb korosztályt is megérinteni.  Az Early Act az egy speciális korosztályos probléma. Azokat a kisgyerekeket, akik hajlandóak az ilyen dolgokkal foglalkozni, megpróbáljuk beterelni a csapatba.

Nyíregyházán példaértékű a Kazinczy Iskolában korábban megalakult ifjúsági szervezet. A diákok gyermekkortól tanulják az együttérzés, az idősekről, elesettekről való gondoskodás felelősségét. Ennek lelki örömét.

A Rotary Klub november 17-én a Vígszínházba látogat egy jótékony célú előadásra, majd február 1-jén rendezik a hagyományos bált.