Anita ismét magyarul játszhat

Bár Szvrcsek Anita remekül beszél szlovákul – apai nagyapja szlovák –, mégis mindig úgy érezte, azon a nyelven játszani számára olyan, mintha ruhában zuhanyozna; igazán véréből jövően produkálni csak az anyanyelvén, magyarul tud. A Pozsonyi Színművészeti Egyetemen szerzett diplomát. Végzős hallgatóként szerették volna szerződtetni a szlovák Nemzeti Színházba, de mondván: pici akcentusa van, mégsem kapott szerződést. Ezt a gondviselés akaratának tekintette. Olyan társulatokhoz szegődött, amelyek magyarul is szólnak a közönséghez: a Komáromi Jókai Színházhoz, a kassai Tháliához, de színre lépett a pozsonyi Nemzetiben, a Városi Színházban, valamint a Stúdió 12 nevű alternatív színházban is. Leghosszabb ideig a Komáromi Jókai Színház társulatának volt a tagja, majd a tavalyi évig szabadúszóként szerepelt többek közt a Budapesti Karinthy Színházban.

 

Száz ember szeretett volna lenni

 

– A civil életben nem vagyok szereplős fajta, inkább elbújós, magamnak való. Számomra a színészi lét is azt jelenti, hogy elrejtőzhetek egy figura mögé. Mindig „száz ember” szerettem volna lenni egyszerre, így a szakmámnak köszönhetően megélhetek olyan sorsokat, amelyekre a jelen életem értelemszerűen nem ad lehetőséget. Voltam például Velma Kelly a Chicago című musicalben, Elisa a My Fair Ladyben, címszereplő a Csárdáskirálynőben, Erzsébet királyné a III. Richárdban, Anna a Revizorban, Katyerina a Karamazov testvérekben, Mása a Három nővérben... Schlanger Andrással, a Móricz Zsigmond Színház igazgatójával tíz évvel ezelőtt a főszereplőpárost alakítottuk Komáromban Lengyel Menyhért A waterloói csata című darabjában, melyet András rendezett. Az elmúlt évben mindketten a Karinthy Színházban szerepeltünk, itt látott újra színpadon. Nagyon örültem, amikor meghívott, legyek tagja a nyíregyházi teátrumnak.

 

Játszott a Jóban Rosszban sorozatban

 

A szép színésznő Révkomáromban, Szlovákiában született, ott is él. Még az egyetemen jelölték az év színész-felfedezettjének, később pedig több színházi fesztiválon kapott díjat kiváló alakításáért. A Jókai Színház társulata az évad legjobb színésznőjének járó Ferenczy Anna-díjjal, illetve a Lőrincz Margit Emlékgyűrűvel is megjutalmazta. Több filmben szerepelt, többek között A vádban, a Raszputyinban, a Kegyetlen örömökben, továbbá a TV2 Mi kérünk elnézést című műsorában, valamint a Rendelő a Rózsakertben és a Jóban Rosszban sorozatokban. Szívesen lép színre sanzon- és musicalműsorával, de jártas a szalonzene világában is, hiszen egykor Svájcban és az USA-ban is énekelt. Interjúnk időszakában egy szlovák sorozatot forgatott Pozsonyban. A színművészet mellett az anyaság kivételesen nehéz művészetét gyakorolja, hiszen van egy 5 és fél éves kislánya, Lenocska.

Sz. Kántor Éva