Angol nyelvtanulás Fabu Ákossal
A nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium diákja, Fabu Ákos igazi megszállott az angol nyelv területén. Imádja az idegen kultúrákat, a tapasztalatszerzés ösztönzi – így nyerte meg látványos prezentációjával az idei Advanced Conversation in English angol nyelvű versenyt. A 17 éves nyíregyházi pörgős srác egyébként orvosnak készül, imád sportolni és nagyon fontos számára a nyelvtanulás – többek között erről mesélt nekem, valamint a versenyek előtti felkészülési technikájába is beavatott.

– Mikor kezdted el az angol nyelvet tanulni és hogyan derült fény a kiemelkedő nyelvérzékedre?

– Az angol nyelvet még a nyíregyházi Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolában szerettem meg. Negyedikes korom óta tanulom és a nagy lelkesedés azóta sem hagyott el. (nevet) A tanáraim segítségével vettem részt különböző angol versenyeken, felső tagozatos koromtól kezdve. Később, a Krúdy Gyula Gimnáziumban pedig Vass Mihályné tanárnő ösztönző szavaival bírt rá a versenyzésre.

 

„IDEGEN NYELVEKET BESZÉLNI FANTASZTIKUS”

 

– Miért szeretted meg az angol nyelvet?

– Röviden?! (nevet) Egyszerűen örömet szerez. Szerintem idegen nyelveket beszélni fantasztikus dolog, teljesen mindegy, hogy a világ nyelvei közül melyik nyeri el tetszésünket, amikor azt beszéljük, egy kicsit más emberré válunk. Ezáltal betekintést nyerhetünk egy másik kultúrába, életmódba. Nincs ez másképp az angollal sem. A mai világban kulcsfontosságú, hogy meg tudjuk értetni magunkat a Föld bármely pontján, így kitárva magunk előtt a világot. Ahhoz, hogy ezeknek az élményeknek a részeseivé válhassunk, szorgalomra és kitartásra van szükségünk a nyelvtanulás során. Az angol nyelvű filmek és könyvek észrevétlenül, szórakoztatóan fejlesztik a tudásunkat, ezért minél több angol nyelvű tartalmat szoktam nézni és olvasni – mostanában a Dr. House című sorozatra függtem rá, természetesen eredeti nyelven.

 

SZÍVESEN JÁR VERSENYEKRE

 

– Mikor kezdtél el versenyszinten gondolkodni a nyelvtanulásban?

– Elsőként hetedikes koromban vettem részt egy versenyen, hogy megtudjam mit is jelent. Egy csapatversenyen szerepeltünk, másik két osztálytársammal, hatalmas élménnyel gazdagodtunk, természetesen mindannyunknak megtetszett a versengés. Ha időm és energiám engedi, a mai napig szívesen veszek részt ilyen típusú megmérettetéseken.

 

A TUDÁS A LÉNYEG

 

– Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

– Általános iskolában sajnos sosem kerültem dobogós helyekre, de a legtöbb esetben az első tíz helyezett között voltam. A középiskolában háromszor vettem részt az Advanced Conversation in English versenyen: kilencedik, hetedik és első helyen végeztem. „A részvétel a fontos” – biztatnak gyakran a szülők, pedagógusok. Sokszor csak üres vigasztalásnak tűnt, azonban mára osztom a véleményüket. A győzelem remek érzés, de egy idő után elmúlik az általa okozott öröm és felszínre kerül a versenyek igazi lényege: a tapasztalatszerzés. Egy angolversenyen nincsenek vesztesek, mert mindenki, aki veszi a fáradságot, felkészül és részt vesz, az nyer. A tudás a miénk és ezt nem veheti el tőlünk senki.

 

JAPÁN TÖMEGKÖZLEKEDÉSÉVEL NYERT

 

– Idén nyerted meg az Advanced Conversation in English angol nyelvű versenyt. Milyen volt a produkciód, hogy élted meg a sikert?

– Nagyon élveztem! Szeretek mások előtt beszélni, előadni, ezért ez nekem való verseny volt. Egy Power Point prezentációt kellett készíteni „Amazing Japan” (Csodálatos Japán) témában. Idén a zsűri tetszését is elnyerte a bemutatóm, ami arról szólt, hogy hogyan valósítja meg Japán a lehetetlent, a tömegközlekedésüket. Az első helyezésnek nagyon örültem, megtérült a befektetett munka, minden eddiginél felszabadultabban tudtam beszélni. Egy fantasztikus visszajelzésnek éltem meg, miszerint jó úton haladok.

 

GONDOLATTÉRKÉPPEL KÉSZÜL A VERSENYEKRE

 

– Hogyan készülsz egy komolyabb versenyre, mint amilyen az ACE is volt?

– Egy versenyt hosszú felkészülés előz meg mind Vass Mihályné tanárnő részéről, mind az én részemről. Legelőször mindig az adott témában keresek az interneten cikkeket, és azokat olvasva gondolattérképet készítek. Nagyon fontosnak tartom, hogy a sok száraz adat és tény között mindig kreatív maradjak. A legnagyobb segítséget viszont Tanárnő jelenti. Rendkívül segítőkész, mindig van egy biztató szava, egy jó gondolata, amit tovább tudunk gondolni. „A versenyen légy magabiztos és add önmagad!” – véleményem szerint ez a legfontosabb.

Farkas Fanni