Amiről az utcák mesélnek... – Nyíregyháza bombázása

Városunk tragikus napjaként vonult be a történelembe 1944. szeptember 6-a, amikor bombatámadás érte. A város lakói testközelből tapasztalták meg a háború borzalmait. A légoltalmi szirénák 10 óra 50 perckor szólaltak meg, de akkorra már az olaszországi repülőterekről felszállt B-24-es négymotoros Liberator típusú amerikai nehézbombázók első hulláma elérte a várost. Szerencsére a pilóták korábban kioldották bombáikat, így azok a villanytelep helyett lakatlan területre hullottak. A második hullámban érkező bombázók okozták a legsúlyosabb károkat és emberáldozatokat is követeltek. Ez pusztította el a vasútállomást, az állomással szemben lévő utcákon a házakat (pl. a Szabolcs szálloda 1928-ban épült impozáns épületét), az állomás mögötti dohánybeváltót és találat érte a lovassági laktanya épületét is. A harmadik hullám bombái szintén lakatlan területre hullottak.

E szörnyű eseményt átélőktől tudjuk, hogy a nyíregyházi repülőteret kivezényelt diákoknak kellett álcázniuk: a zöld gyepre egy méter széles homokcsíkot hordtak fel, hogy az felülről szántóföldnek tűnjön, valamint hogy az első bombák ledobása előtt egy repülőgép az égbolton fehér csíkkal jelölte meg a célterületet

Az amerikai légierő jelentése szerint 1076 darab 250 kilogrammos rombolóbombát oldottak ki.

A támadást követően a mentőosztagok a lakosság segítségével végezték a romok eltakarítását és az óvóhelyek kiszabadítását.

Összesen 92 halálos áldozata volt a támadásnak.


Ilyés Gábor helytörténész

www.emlekjelek.hu