Amiről az utcák mesélnek... - Az „Arany Sastól” a „Vaskeresztig
Amiről az utcák mesélnek... - Az „Arany Sastól” a „Vaskeresztig

A nyíregyházi patikák sorát az 1648-as alapítású Arany Sas patika nyitotta meg, amely 1878-tól 1950-ig a Szopkó család három generációjának a vezetésével vívott ki magának nevet és rangot a gyógyszerészeti körökben. Emlékét tábla is hirdeti a Szabolcs Irodaház falán. Majd 200 évet kellett várni az újabb patika létesítésére. Ez volt az 1834-es alapítású „Magyar Koronához” címzett patika, amelynek épülete 1842-tõl a korábban városházaként is működő ún. „Korona-ház volt”. Ebben a mai Kossuth tér déli sarkán található házban látta meg a napvilágot 1844-ben Benczúr Gyula, ahogyan ezt az épület helyén álló üzletház falán elhelyezett emléktábla is hirdeti (képünkön).

A harmadik, „Kígyóhoz” címzett apotéka 1867-ben nyílt meg, alapítója Korányi Imre volt. A régi Bessenyei téren (ma Hősök tere) található patikának Osgyáni József volt a következő tulajdonosa. A helyi gyógyszerészek tiltakozása ellenére nyílhatott meg 1893-ban a „Vörös Kereszthez” címzett gyógyszertár. Ez volt az első nem belvárosban található patika, még ma is működik a Hatzel téren „100 Éves Patika” név alatt.

Az ötödiket Nagy Kálmán okleveles gyógyszerész alapította 1902-ben. A Széchenyi István nevét viselő patika a Tokaji (ma Rákóczi) és Kótaji (ma Vasvári) utca sarkán lévő Antal-féle házban nyílt meg „a legmodernebb kellékekkel és ízléssel” berendezetten. A hatodik gyógyszertár felállítása ellen a város és a vármegye is tiltakozott, de a belügyminiszter mégis engedélyezte 1907-ben Haisinger Viktor gyógyszerésznek, hogy üzletéből elláthassa a Széchenyi tér (ma Országzászló tér) és a tértől a vasút irányába terjeszkedő városrész lakóit.

Szintén belügyminiszteri engedéllyel nyílt meg a hetedik patika 1914-ben. A miniszter „a városi lakosság számará­nyára, forgalmi viszonyaira és fejlődő képességére” adta meg az alapítás jogát Gergelyffy Györgynek, aki a Bethlen u. 16. sz. alatt nyitotta meg a „Vaskereszthez” címzett gyógyszertárát. A nyolcadik patika az első nyíregyházi gyógyszerésznőről lett híres...

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)