A Trianon Társaság Nyíregyházi Szervezetének kezdeményezésére már több emléktáblát helyeztek el. Nevükhöz fûzõdnek a városháza Bethlen Gábor utcai oldalán gróf Esterházy János és gróf Apponyi Albert dombormûves táblái, míg a megyeháza épületén a M. Kir. 12. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred doni harcokban elesett hõseinek, valamint a Székely Hadosztálynak állítottak emléket. E megyeházi emlékfalat bõvítették 2018 decemberében Vén Zoltán aranysarkantyús vitéz emléktáblájának a leleplezésével. A Rákóczi Szövetséggel karöltve minden évben megemlékezéseket is szerveznek az emléktáblákhoz az aktuális évfordulók napján.
A katonai hagyományápolást tekinti egyik fontos feladatának a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület, amely szintén szorgos emléktábla-állító. Az egykori Damjanich laktanya alakulataira már négy emlékjel is figyelmeztet, míg az elmúlt év márciusában a huszár laktanyában szolgált alakulatoknak állítottak emléket.
Év elején dr. Bernstein Béla fõrabbi születésének a 150. évfordulójára emlékeztek egy tábla leleplezésével a zsinagógában, míg õsszel az alapításának 100. évfordulóját ünneplõ Széchenyi István Közgazdasági Szakgimnázium névadója elõtt tisztelgett egy emlékoszlop állításával (képünkön).


(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)