Amiről az utcák mesélnek – Royal, Bristol, Béke

Az épület a megyeháza vonalában lévő saroktelken, annak hajlatában helyezkedett el a Kis térre (ma Mártírok tere) is nyíló bejárattal. Közvetlen mellette állt dr. Jósa András egykori telke és háza, amelynek megvásárlását követően Friedmann az Otthon szálloda folytatásaként egy új szállodát és kávéházat építtetett. Ez volt a város első kétemeletes háza, amelyet Führer Miklós tervei alapján, szecessziós stílusban építettek 1909-ben.

Az új szálloda első bérlője Kurtág D. Dezső, a nagyváradi Lloyd kávéház egykori tulajdonosa volt, aki ekként ajánlotta bérleményét a városlakók és a vidékről érkezők figyelmébe:

Royal elnevezés alatt egy teljesen modern, fővárosi ízléssel berendezett, a legkényelmesebb igényeknek is megfelelő kávéházat és szállodát nyitok.

A vidékről érkezőket társaskocsi várja a vasútállomáson, hogy a szálloda kényelmes szobáiban megpihenhessenek, míg „a kávéház helyisége és fényes berendezése valóságos látványosság lesz, ízléses páholy fülkék, kitűnő tekeasztalok és játékszobák” várják az oda betérőket abban a reményben, hogy:

Nyíregyháza és vidéke intelligens közönsége kávéházamban kellemes családi szórakozást találjon.

A város új, Royal névre keresztelt szállodája 1910. február 22-én nyílt meg. 1926-ban már a szintén hangzatos Bristol néven ismert. A második emeletén volt Csépány Jenő fényképész műterme, míg a szálló alatt a Tisztviselők Szövetkezetének nyíregyházi boltja kínálta portékáját, ahol a köztisztviselők kedvezményesen és részletre is vásárolhattak. Szintén a szálló alatt nyitotta meg borbély- és fodrászüzletét Guttmann Márton, aki a bubi és babi hajvágás specialistájaként hirdette magát.

A szálló a második világháború után már Béke névvel fogadta vendégeit, majd különböző üzleteknek adott helyet, ma szépen felújítva egy bankfiók várja itt ügyfeleit, valamint irodák találhatók benne.

 

Ilyés Gábor helytörténész

www.emlekjelek.hu