Amiről az utcák mesélnek – 70 éve kezdte meg működését a borbányai rádióállomás

Nem verték nagydobra az építési munkálatait, átadási ünnepséget sem szerveztek győzelmi jelentésekkel, kitüntetésekkel, csak a napra ügyeltek: 1952. május elsején megkezdte működését a nyíregyházi középhullámú rádióállomás Borbányán. A ma is látható 115 méter magas adótoronyból e napon szólalt meg a Budapest II. rádióműsora az új adóberendezés segítségével. (Megjelent a Nyíregyházi Napló május 6-ai számában.)

 

Zentai Mihály kutatásaiból tudjuk, hogy az illetékes hivatal 1949-ben döntött az új rádióadó telepítéséről, amelynek berendezésének gyártásával a STANDARD gyárat (1950-től Beloiannisz Híradástechnikai Gyár) bízták meg, míg a toronyantennát a MÁVAG dolgozói húzták fel. Miután Marczal János, a kor neves szakembere elvégezte a beállításokat és a hangolásokat az adóberendezésen, az 1251 kHz-es frekvencián meg is indult a rendszeres műsorsugárzás. Az 1960-as évek elejéig a műsorszórás mellett ezzel ellentétes feladatot is el kellett látnia: napi többszöri áthangolással a Szabad Európa Rádió vételét zavarták, hogy a tilalom ellenére a nyugati hírek és zene után érdeklődők dolgát megnehezítsék. Nemesebb feladata volt a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában készült műsorok szórása, amelynek 1952 és 2007 között tett eleget.

Az évek során az adóállomást többször átalakították, technikai berendezéseit korszerűsítették, de a létesítmény megőrizte eredeti arculatát. Az adóberendezés utolsó napja 2005. április 20-án érkezett el, ekkor fejezte be működését és adta át a stafétát modern kollégájának, a TELEFUNKEN 25 kW-os adónak. Mindezeknek szemtanúja volt Zentai Mihály, aki 1967-től nyugdíjba vonulásáig volt a rádióállomás munkatársa. Neki sikerült elérnie, hogy a régi adót ne bontsák le, hanem távközlési műemlékként legyen a régi idők tanúja. Szintén neki köszönhető az az adóteremben berendezett kiállítás is, amely régi rádió- és televíziókészülékek kavalkádját vonultatja fel. Természetesen mindegyikhez külön történet is tartozik, amelyeket szívesen és örömmel megoszt az érdeklődőkkel a kiállítás megálmodója.