„Álmomban Koszovóban jártam”

Néhány héttel ezelőtt lapunk hasábjain is beszámoltunk arról, hogy június 15-étől eltörölték az Európai Unió országaiban a roamingdíjakat, azaz most már a belföldi díjcsomagunkban érvényes árakon telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és internetezhetünk az EU tagországokban, illetve az Európai Gazdasági Térséghez tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában. Ennek tudatában indított hívásokat nyaralása alatt Franciaországból (uniós ország) haza, Magyarországra egyik olvasónk is, csakhogy a telefonszámláján ennek ellenére is felszámolta a mobilszolgáltató a roamingdíjat. Levelének egy részletét az alábbiakban olvashatják:

 

OLVASÓI LEVÉL

 

„...Örömmel olvastam a sajtóban, hogy június 15-étől eltörölték az Európai Unió országaiban a roamingdíjakat. Azonban vagy elfelejtettek valamit még közölni velünk és van a történetben egy csavar, netán egyszerűen rosszul számláztak nekem. Történt ugyanis, hogy június 22. és 28. között Franciaországban nyaraltam (Szlovéniát és Olaszországot érintettük utunk során), tehát EU-s ország, vagyis nincs roaming. Csakis Magyarországra!, a családomnak telefonáltam haza (a hívásnaplóm még mindig megtekinthető, van bizonyítékom), ez is elenyésző számú hívás és perc volt. Akkor hogy történhetett meg az, hogy a most megkapott számlámon az szerepel, hogy plusz közel 2000 forintot felszámolnak nekem nemzetközi hívásért? Szerencsére még ennyit ki tudok fizetni, nem ezzel van a baj, hanem nem értem, miért követelik tőlem ezt? Bementem az ügyfélszolgálatra a számlámmal és ott közölték velem, hogy a 2. díjövezetbe tartozó hívásaim voltak, ami azt jelenti, hogy Tunéziában, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Törökországban, Ukrajnában vagy Koszovóban voltam. Azt hiszem, ennyire azért nem vagyok feledékeny, hogy ne tudjam: Koszovóban és a többi országban esetleg álmomban jártam, mert a valóságban biztosan nem...”

 

KÜLFÖLDI SZÁMOKAT HÍVOTT?

 

Az olvasó észrevételét továbbítottuk a mobilszolgáltató kommunikációs igazgatóságához. Elmondásuk szerint a panaszt egyedileg is kivizsgálták. Válaszukat a következőkben olvashatják:

 

VÁLASZLEVÉL A MOBILSZOLGÁLTATÓTÓL

 

„Ahogyan Ön is írja, a „szabály” valóban az, hogy az EU-ból magyarországi alapdíjas számra, illetve az EU-ból EU-ba roaming helyzetben alapdíjas számra indított hanghívás, illetve belföldi hívószámra küldött SMS és MMS küldés esetén – a méltányos használat erejéig – a belföldi díjcsomagban meghatározott hálózaton kívüli díjak az irányadók.
Ez érvényes tehát az Ön esetében a Franciaországból
a) Magyarországon lévő magyar mobil hívásakor, illetve
b) más EU országban lévő magyar mobil hívásakor.
A számlájából az derült ki, hogy Ön nemcsak alapdíjas (magyar mobilszámot), hanem külföldi (külföldi országhívóval rendelkező) számo(ka)t is hívott az európai utazása során, ami nemzetközi hívásnak számít, ezért kiszámlázásra került a havi számláján. Hogy pontosan mely szám(ok) hívása került plusz költségbe, azt a hívásrészletezőben tudja megnézni (tud kérni az ügyfélszolgálattól).”


Bruszel Dóra