Állásbörzét tartottak az egyetemen a Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Egyetem közös szervezésében
Fotó: Illusztráció

Állásbörzét tartottak szerdán az egyetemen. A Kelet-Magyarország napilap és a Nyíregyházi Egyetem egész napos rendezvényén közel negyven munkáltató kínált több száz álláslehetőséget, szakterülettől és végzettségtől függetlenül. A kiállítók közt nyíregyházi, megyei és megyén kívüli cégek, oktatási intézmények, munkaerő kölcsönző cégek, pénzintézetek keresték a munkavállalókat.

A Te karrieredet építjük!”

A Te karrieredet építjük! Ezzel a szlogennel csábították az egyetem Bessenyei aulájába kortól függetlenül az álláskeresőket, vagy a jobb karrierben reménykedőket. A megnyitón elhangzott, ma már nem igazán a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány jellemző a térségben is, a rendezvény célja, hogy a kereslet és a kínálat összeérjen. Köszöntőjében Román István főispán a 25 év alatti fiatalok SZJA-mentességére hívta fel a figyelmet, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a sikeresen zárult és a jövőben is tervezett foglalkoztatási paktum előnyeiről szólt.

Polgármesteri program az elvándorlás ellen

A kiállítók között bőségesen voltak nyíregyházi cégek is. A megyeszékhely polgármestere kiemelte, városvezetői program az elvándorlási hullám lassítása, minőségi munkahelyek létrehozásával, amiből több már megvalósult, egy nagyon jelentős éppen folyamatban van, s több van, amit előkészítenek. – Ez a polgármesteri program arról szól, hogy legyen lehetősége a nyíregyházi, megyei fiataloknak itt, szüleiktől, a nagyszüleiktől nem túl távol, rokonaik, barátaik közelében a jól megismert, megszokott, remélhetőleg megszeretett Nyíregyházán jövőt, munkahelyet, családalapítást tervezni – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

18,5%-al több hallgatót vett fel az egyetem

A polgármester hozzátette, mindez egyszerre szól a nyíregyházi és Nyíregyházán tanuló diákoknak, hiszen például a szakképzésben tanulók nagyjából fele is a megyéből érkezik, hasonló az arány a nagyfoglalkoztatóknál. S az egyetemen is, melyen a tavalyi modellváltás és alapítványi működés óta kedvezőbb a trend: idén például a 2021-esnél 18,5%-al többen nyertek felvételt, míg az országos átlag 8%-os csökkenést mutat. A rendezvény pedig már a további utat mutatja számukra is.

Életutat megváltoztató karrierbeszélgetések

– Kívánom minden jelenlévőnek, minden álláskeresőnek, minden kiállítónak, hogy úgy hagyják el a mai napon a Nyíregyházi Egyetemet, hogy ide kívánkoznak vissza jövőre. S hogy nagyon sokan a táskájukban olyan állásajánlattal térnek haza, ami akár diákoknak szól, vagy egy új munkahely választásának lehetőségét tartalmazza számukra, és megváltoztathatja akár a jelenlegi életüket, az életútjukat is – mondta megnyitójában Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja.

Kitűnő helyszín

A kancellár kiemelte még, tavaly először volt közös szervezésű a megyei napilappal az állásbörze, amit először rendeznek az egyetemen, majd megtoldotta azzal, ettől még nagyobb helyiségük is van, ha bővül a kínálat. Egyben megköszönte az együttműködést, amit a Kelet-Magyarország főszerkesztője is viszonzott, kiemelve, hogy jó helyszínt választottak. A hallgatóknak pedig azt üzente: már a diákévek alatt is tekintsenek előre, mert előnyben lesz az, akinek vannak céljai. – Ez a rendezvény is azt bizonyítja, hogy a Nyíregyházi Egyetemen, Nyíregyházán és ebben a gyönyörű megyében minden feltétel adott, hogy az egyetemisták maradéktalan, boldog és sikeres éveket éljenek meg. Nagyon szépen köszönöm az egyetem, a város és a megye vezetőségének a partnerséget, támogatást, a Kelet-Magyarország pedig természetesen a széles nyilvánosságot biztosítja mindehhez – tette hozzá Nyéki Zsolt főszerkesztő.

40 kiállító

A rendezvényen – melyen karrierépítési előadásokat is tartottak – közel negyven, nyíregyházi, megyei és megyén kívüli cég kínált több száz álláslehetőséget, szakterülettől és végzettségtől függetlenül. A kiállítók közt pedig ott voltak az oktatási intézmények, munkaerő kölcsönző cégek is.