Állami elismerés: Bánffy Miklós-díjat vett át Lutter Imre
Állami elismerés: Bánffy Miklós-díjat vett át Lutter Imre

Bánffy Miklós-díjjal tüntette ki az Emberi Erőforrások Minisztere Lutter Imrét, a Magyar Versmondók Egyesületének elnökét. Az Államalapítás ünnepe alkalmából több kiemelkedő munkásságú személyiségnek adományoztak magas rangú állami kitüntetést. A művészeti díjat Dr. Lutter Imre előadóművész, drámapedagógus, médiaszakember, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, a kultúra és a közművelődési terén végzett kimagasló elismeréseként kapta. A kitüntetést Rétvári Bence miniszterhelyettes és Fekete Péter kulturális államtitkár adta át ünnepélyes keretek között a Pesti Vigadóban.

 

Dr. Lutter Imre, aki az egyéni versmondás rekordere, számos művészeti projekt ötletgazdája és vezetője, sokoldalú művész, munkássága a magyar kultúra legitim képviseletét, a kultúraközvetítést, a magyar nyelv gazdagságának fönntartását, a költészet, valamint annak nyomán innovatív műfajok, a versmondás, a versszínház és a versfilmes művészeti ágak kreatív gondozását jelenti. A Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, a Bujtor István Filmfesztivál és a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója, aki az ATV csatornahangja is, tavaly kapta meg a köztársasági elnöktől az Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését, korábban Radnóti-díjjal és Wlassics Gyula-díjjal is kitüntették, illetve a Magyar Kultúra Lovagjává avatták.

Lutter Imre Nyíregyházán, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, majd a Miskolci Egyetem jogi karán, ezt követően a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógia szakán végzett művész, szakember számos területen szerzett diplomát, képesítést: jogi és drámapedagógiai diplomája mellett televíziós újságíróként, valamint vers- és prózamondó előadóművészként is végzett. Több mint két évtizede maghatározó szereplőjévé vált a magyar előadóművészetnek, nem utolsó sorban a magyar nyelvű versmondást összefogó és koordináló Magyar Versmondók Egyesületének. Tevékenysége révén új, korszerű dimenziókkal gazdagodott a magyar nyelvű amatőr és professzionális versmondás, – a vers előadóművészete, és ezzel párhuzamosan a kultúra közvetítése és az anyanyelvápolás. Példaképei és tanítómesterei között tartja számon Kiss László rendezőt, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnökét, Pregitzer Fruzsina színművészt, Friderikusz Sándor médiaszakembert, Bánhidiné Maróti Magdi énekesnőt, a ZIG Singers egykori vezetőjét, és családja mellett sokat köszönhet egykori magyar tanárainak, Csáki Katalinnak, Cservenyák Lászlónénak, Virág Máriának és Gönczy Ágnesnek, valamint Máté Gábor színművésznek, a Katona József Színház igazgatójának is.

 

Nevéhez fűződik Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, a Kaleidoszkóp VersFesztivál megalapítása és országos fesztivállá érése. A Nemzeti Színházat és a Magyar Versmondók Egyesületét összefogva kollégáival megalapította és hagyományteremtő jelleggel szervezi a „Nemzeti VERSenyt”, a teljes magyarságot felölelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyt. Fesztiváligazgatója a Balaton filmes seregszemléjének, a Bujtor István Filmfesztiválnak, amely sokszínűségével mára a legnagyobb tóparti összművészeti-szórakoztató rendezvényévé vált. Zsűritagja a Latinovits Versmondó Találkozónak, gondozója a "Regösök húrján..." több ezer általános iskolás diákot összefogó versmondó versenynek. Hét magyar NépmesePont megszületésénél bábáskodott, 2019. április 11-én, a költészet napja alkalmából, 24 órás folyamatos, művészi szintű versmondásával pedig felállította az egyéni versmondás világrekordját.

Publicisztikai, szerkesztői, irodalomszervező tevékenysége is példamutató. Létrehozta a Kaleidoszkóp Könyvsorozatot, amelynek égisze alatt tíz kötet jelent meg. Segíti, patronálja az egri Esterházy Főiskola és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület kezdeményezésére létrejött, azóta országossá duzzadt Kortárs hangon versíró pályázatot és az abból évente létrejövő kötetet, és nagy sikert aratott szubjektívregénye, a Nők a volán mögött is. Szerkesztője, szerzője volt a Játékos társ, a Mondd ki bátran!, a Tanuld és tanítsd a jobbat és a Társas játék című művészetpedagógiai módszertani könyveknek, producere és előadója a Memento (téma: Holokauszt), a Bíbor parázson (téma: Radnóti), a Forr a dalom és az Ócska keringő című hangoskönyveknek. 2018-ban három újabb hangoskönyv valósult meg a közreműködésével: a Három fő, a Légyott és A világ legjobb akciófilmje - mindhárom a Spanyolnátha irodalmi folyóirat gondozásában. Lutter Imre társszerkesztésével és ajánlásával jelent meg a Gyémánttengelyen című művészeti interjúkötet 2018 februárjában.

Európai Uniós oktatási pályázatok több konstrukciójában segítette és segíti az intézményen kívüli informális oktatást, kulturális, művészetpedagógiai, drámapedagógiai foglalkozásokat és érzékenyítő tréningeket szervez és tart, gyerekeknek és felnőtteknek, köztük sok halmozottan hátrányos helyzetű fiatalnak, illetve továbbképzéseket pedagógusoknak. Szervezésében 2018-tól több mint kétszáz anyaországi és határon túli magyar iskola diákjainak kompetenciafejlesztése és identitásának erősítése valósul meg neves művészek, zenekarok, sportolók és szakemberek bevonásával.

 

Televíziós és filmes munkái emlékezetesek. Korábban a TV2 Mokka száguldó riportereként ismerte meg az ország. Forgatott Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Thaiföldön, Malajziában, Nagy Britanniában és számos más európai országban. Jó értelemben vett rutinnal használja a rendezői-szerkesztői és produceri tapasztalatait, és minden alkalommal irodalmi érzékenységéről tesz tanúbizonyosságot.

Megújítója és szerkesztője a Magyar Versmondók Egyesülete internetes portáljának, a vers.hu oldalnak, amelynek látogatottsága folyamatosan nő, jelenleg is meghaladja az évi 300 ezer látogatót. Lutter Imre kreativitást mutatja az online Versrádió megalkotása is, amelynek műsorán több száz költő, neves amatőr és hivatásos előadó több ezer verse hallható és látható. Ez a honlap 2010-ben elnyerte a Magyar Marketing Szövetség Az Év Honlapja – Különdíját.

Rendszeresen szerepel önálló és társas estjeivel, versszínházi előadásaival különböző fórumokon, illetve kap narrátor és szinkron szerepeket televíziós műsorokban. Emlékezetes előadóestjei közül is kiemelkednek a közelmúltban több hónapos amerikai és kanadai turné után itthon, a Váci Dunakanyar Színházban is bemutatott Szabadnak születtem… és az Egy pesti srác története című versszínházi előadás, az Egyesült Államokban nagy sikerrel bemutatott Ócska keringő című önálló versszínházi előadása, a Boldog, szomorú dal című társas estje, de a Ki viszi át a szerelmet?, a Nézd mama, jaj, kész ez a vers is!, vagy a Verseim szirmokká nyílnak és a Kávészünet Lutter Imrével című műsorai egyaránt.

Szinkronizál, a hangját kölcsönzi több dokumentum- és ismeretterjesztő filmnek, nemcsak magyar, hanem angol és orosz nyelven is. 2018-tól az ATV, valamint az ATV Spirit, illetve a szeptembertől induló Spirit FM csatornahangja.

 

Munkája elismeréseként 2004-ben megkapta a „Ki viszi át a Szerelmet” emlékplakettet, 2007-ben a Wlassics Gyula-díjat, majd 2012-ben Radnóti-díjban részesült. Lutter Imre, mint az addigi legfiatalabb díjazott, maga adhatta át a kitüntetést a legidősebb díjazottnak, a költő özvegyének és irodalmi életműve gondozójának, Gyarmati Fanninak, XIII. kerületi lakásán. 2018-ban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díszünnepségén a Magyar Kultúra Lovagjává avatták. 2018. augusztus 20-a alkalmából a köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesítette. 2019. augusztus 20-a alkalmából pedig újabb állami kitüntetést vehetett át, a Bánffy Miklós-díjat.