Államalapításunk Ünnepe – „Az istváni hagyaték a hit, a kitartás és az összefogás ereje”
Fotók: Szarka Lajos

Különleges helyszínen ünnepelte együtt az államalapítást a város, a nyíregyházi ünnepségnek idén a Rózsakert Szabadtéri Színpad adott helyet.

Az ünnepségen átadták az idei életműdíjakat, valamint a Nyíregyháza Város Díszpolgára címet – erről itt olvashatnak bővebben –, a közönség pedig a már hagyományos módon megtekinthette a Szabolcs Néptáncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyírség Táncegyüttes közös előadásában a 'Kenyéráldás - Aratóünnep' táncjátékot, melyben a Cantemus Kórus is közreműködött.

A nyíregyházi kórus számára különleges alkalom volt ez, hiszen az ünnepség egyben rekordkísérletük záróakkordja is volt, erről ide kattintva olvashatnak bővebben.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ezekben a napokban igazán fontos, hogy erőt merítsünk és példát vegyünk nagy elődeinktől.

„Első királyunkra mindig úgy emlékezett a nemzet, akinek hagyatékából, munkásságából a legnagyobb viszontagságok, megpróbáltatások idején is lehet meríteni. Az ősi nemzeti értékek megóvásával, a kereszténység meghonosításával, s mindemellett újító szemléletével, nyitottságával, mint politikus, államférfi és uralkodó is maradandót alkotott.”

– kezdte dr. Kovács Ferenc ünnepi beszédében, majd azzal a folytatta, hogy most, amikor egy soha nem látott járvánnyal kell megküzdenie a világ országainak, amikor az jelenti a kihívást, hogy megóvjuk az egészségünket, hogy működhessenek az iskolák és az intézmények, és a nehézségek mellett is tartsa meg stabilitását a gazdaság, – Magyarország és a magyarság most is erőt meríthet István király szellemiségéből.

„Az istváni hagyaték a hit, a kitartás, az összefogás ereje, a realitások meglátása, a körülményekhez való együttes alkalmazkodás. Az, hogy a legtöbbet hozzuk ki egy adott helyzetből.”

– hangsúlyozta Nyíregyháza polgármestere.

Dr. Kovács Ferenc kiemelte azt is, hogy bár most el kell tekintenünk a hagyományos ünnepléstől, a tömegeket vonzó tűzijátéktól és a megszokottól eltérően kell élnünk mindennapjainkat, mindenki tisztában van vele, hogy ez egy átmeneti helyzet, ami az igazán fontos dolgokon nem változtat.

„Legnagyobb nemzeti ünnepünk alkalmából kívánom, hogy minden magyar - határainkon innen és túl – egészségben, bőségben éljen. Mindenkinek legyen meg a mindennapi kenyér, a meleg, biztonságos otthon, a szerető család, a közösséghez való tartozás felemelő érzése. Most, mikor tisztelettel emlékezünk államalapító Szent Istvánra és mindazokra, akik örökségét tovább vitték és megőrizték számunkra, tegyük mindezt azzal a hittel és meggyőződéssel, hogy ez így lesz, mert Magyarország a következő ezer esztendőben is szilárd támaszt, védelmet és biztonságot ad a magyarságnak.”

– zárta ünnepi köszöntőjét.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Átadták az idei életműdíjakat, valamint a Nyíregyháza Város Díszpolgára címet

Magyar rekord született a Nyíregyházi Cantemus Kórus kezdeményezése nyomán

Galéria – Államalapításunk Ünnepe 2020 Nyíregyháza

Kapcsolódó galéria

Államalapításunk Ünnepe 2020 Nyíregyháza