Államalapítás – Új kenyér szentelés, koncertek és tűzijáték augusztus 20-án

Nyíregyháza is megünnepli Magyarország születésnapját augusztus 20-án. A Kossuth téren lesz új kenyér szentelés, kitüntetéseket adnak át és kiderül, ki lesz a város újabb díszpolgára. Este fellép Lakatos Mónika és a Bürkös zenekar, a szabadtéri színpadon ingyenes folklór táncgála várja a nézőket, majd 22 órakor kezdődik a tűzijáték.

Ezen a héten vasárnap lesz a legnagyobb állami ünnepünk, augusztus 20-án Szent Istvánra és az államalapításra emlékezünk. A nemzeti színű lobogók hamarosan kikerülnek a nyíregyházi közterületekre, vasárnap este pedig színes programok várják majd az érdeklődőket.

Folkfélhét péntektől

Addig sem maradunk azonban rendezvények nélkül, augusztus 18-án indul a Nyíregyházi Folkfélhét a Nyírség Táncegyüttes szervezésében. Pénteken, a Kossuth téren lesz a fesztiválnyitó gálaműsor, amelyen fellépnek a Nyíregyházán működő nagy néptáncos műhelyek, szombaton a Váci Mihály Kulturális Központban láthatják a Duna Művészegyüttes Héttorony című produkcióját.

Ünnepi műsor

Augusztus 20-án, vasárnap 18 órától kezdődik majd az államalapításra emlékező ünnepi műsor a Kossuth téren, a polgármesteri köszöntő után a történelmi egyházak képviselői megszentelik az új kenyeret, majd átadják a különböző kitüntetéseket és kiderül, ki lesz a város újabb díszpolgára.

Egy folkfélhét, néptáncgála is zajlik Nyíregyházán péntektől, ezért az ünnepi önkormányzati műsorban az igen neves Háromszék együttes is megjelenik, utána a Kossuth téren a Lakatos Mónika FolkTrió fog adni egy koncertet. A hölgyről azt érdemes tudni, hogy Kossuth-díjas, Életműdíjas művésznő, utána pedig a megyei Prima-díjjal rendelkező Bürkös zenekar zár a tűzijáték előtt. Közben a Rózsakert Szabadtéri színpadon a Háromszék Táncegyüttesnek a nagy gálaműsorát ingyenesen megtekinthetik az érdeklődők az önkormányzat jóvoltából” – nyilatkozta a város alpolgármestere. Dr. Ulrich Attila a péntek esti Szieszta című műsorunkban részletesebben is beszél az ünnepi műsorokról, valamint a következő időszak nyíregyházi rendezvényeiről.