Álhírek, rémhírek és megtévesztő hirdetések is terjednek a járvány idején
Álhírek, rémhírek és megtévesztő hirdetések is terjednek a járvány idején

Álhírek, rémhírek és megtévesztő hirdetések is terjednek a járvány idején. Százával jelennek meg a hamis állítások és cikkek a koronavírus-járvány kapcsán az interneten. Úgy tűnik, sokan hasznot is akarnak húzni a mostani helyzetből. A kormány egyik vegyipari laborjában fertőtlenítőket vizsgáltak, és huszonkilencből nyolc nem ment át a vizsgán, olyan is volt, amelyiknek semmilyen fertőtlenítő hatása nem volt – derült ki az M1 Híradójából.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Vegyipari laboratóriuma közel hetven kézfertőtlenítő terméket vizsgáltak meg.

Kézfertőtlenítők esetében huszonkilencet vizsgáltak eddig a laboratóriumi kollégák, és nyolc esetben a laborvizsgálatok során beigazolódott, hogy a címkén vállalt hatást nem tudják igazolni a terméken.  Nyolc esetben gombaölő, baktériumölő hatást vállaltak a terméken, holott a laborvizsgálatok alapján kiderült, hogy nem öli meg a gombákat vagy baktériumokat a termék” – mondta Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Nem ez volt az első eset, amikor megtévesztették a vásárlókat. Az Ékszer Tv nevű cég alig néhány napja reklámozott kézfertőtlenítőket az ATV-n. Rendkívül magas, csaknem hatvanezer forintért kínáltak egy három darabos szettet.

Majd hihetetlen akciót hirdetve: hirtelen már csak tizenkétezer forintot kértek érte. A videót azóta törölték az internetről. A közmédia kérdéseire pedig azóta sem válaszolt a társaság.

„Egyre több a piacon az igazolatlan áru, mint például a hamis gyorsteszt” – erről az országos tiszti főorvos, Müller Cecília beszélt az operatív törzs szombati ülését követően.

De nemcsak a termékek, a hírek esetében is sok a megtévesztés. A Magyar Hang néhány napja például arról írt, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai felsőbb utasításra nem viselhetnek maszkot. Az állításról kiderült, hogy hazugság, de a hivatalos cáfolat előtt már a Jobbik-közeli Zsúrpubi és a liberális Magyar Narancs is megosztotta a cikket.

Vannak olyan hírek, amelyek jelentősen megnehezítik a tevékenységünket” –mondta Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. Hozzátette: a hatóságok és a védekezés minden résztvevője nehéz helyzetbe kerülhet, ha ilyen rémhírek kapnak szárnyra.

hirado.hu