Alapkőletétel az Őz utcán – Szociális nappali ellátást nyújtó intézmény épül

A Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése és bővítése című projekt II. ütemének keretében az Őz utca 16. szám alatt szociális nappali ellátást nyújtó intézmény épül, melynek az alapkövét ünnepélyes keretek között tették le. Emellett megújul a Nyírszőlős Kollégium utca 58. szám alatti szociális szolgáltatásoknak helyet adó ingatlan is.

A Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése és bővítése című pályázattal Nyíregyháza önkormányzata elnyerte a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatását. Az 574 milliós beruházáshoz 564 millió forintot kaptak, így az önrész csupán 10 millió volt. A projekt keretében az Őz utca 16. szám alatt szociális nappali ellátást nyújtó intézmény épül, és megújul a Nyírszőlős Kollégium utca 58. szám alatti szociális szolgáltatásoknak helyet adó ingatlan is. Az Őz utcai intézménynél a cél az volt, hogy Nyíregyháza belvárosi, kertvárosi környezetben egy, a kor igényeinek és a vonatkozó előírásoknak megfelelő korszerű, gazdaságos és a városi szövetbe illeszkedő szociális nappali ellátó intézmény épüljön. Az épület emeletes kialakítású, ahol a földszinten kerülnek elhelyezésre az ellátottak közösségi és pihenő terei, a konyha, valamint az ezeket kiszolgáló helyiségek. Kiemelt jelentőségű, hogy mind a pihenő-, mind a közösségi terekhez önálló, szeparált zöld felület kapcsolódik, mely a mindennapi rutint kiegészítve nagyban segíti és színesíti az ellátottak programját.

Az emeleten a foglalkoztató, a személyzet szociális helyiségei, az orvosi rendelő, az irodák és a tornaterem kapnak helyet. Az épületbe konyhatechnológia beszerzése, és egyéb eszközbeszerzés is megvalósul, köztük egy mikrobuszt is vásárolnak. Az Őz utcai beruházásnál ünnepélyes keretek között tették le az alapkövet.

Magasszintű szociális ellátórendszer

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, Nyíregyházán megyei jogú városi összehasonlításban is kiváló, modern szociális ellátórendszere van, ezen belül az idősügyi ellátás is sokat javult. Tavaly három ilyen jellegű beruházást adtak át, de az infrastrukturális fejlesztések kihasználására garancia a szakmai háttér is, hiszen jelenleg is 540 ember dolgozik a város szociális ellátórendszerében.

Nyírszőlősön a Kollégium u. 58. szám alatti épület a több évtizedes fennállása alatt többféle funkciót töltött be. Így működött itt orvosi rendelő, nővédelmi és terhes tanácsadás, védőnői hálózat, gyógyszertár, könyvtár. Jelenleg az épületben az idősek nappali ellátása és házi segítségnyújtás szolgáltatások működnek, valamint Posta üzemel. A felújítási munkálatokat követően megújul az épület homlokzata, megtörténik a tetőhéjazat és a nyílászárók cseréje, a padlás hőszigetelést kap, új járda és fedett terasz épül. Akadálymentes rámpa fogja megkönnyíteni az épület megközelítését, valamint sor kerül a környezet megújítására is.

Kapcsolódó galéria

Szociális nappali ellátást nyújtó intézmény alapkőletétele