Alapjaiban változtatná meg a vakcinagyártást Kis Zoltán találmánya
Alapjaiban változtatná meg a vakcinagyártást Kis Zoltán találmánya

A kolozsvári Kis Zoltán a Babes Bolyai Tudományegyetemen szerzett vegyészmérnöki és biomérnöki alapszintű végzettséget, majd Svédországban biotechnológiai mesteri képzésben vett részt, biomérnöki PhD fokozatát pedig a londoni Imperial College-ban szerezte meg. Most azon dolgozik, hogy az RNDS alapú oltásokból hogyan lehet minél többet, minél rövidebb idő alatt gyártani. Kis Zoltán Londonban együtt dolgozik a BionTech magyar szakemberével, Karikó Katalinnal.

Bár több oltóanyag is megjelent a Föld lakosságának beoltásához rengeteg oltóanyagra volna szükség,

a gyógyszergyártó cégek pedig nem győzik a gyártást.

Kis Zoltán a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, csapatával azon dolgozik, hogy az RNDS alapú oltásokból hogyan lehet minél többet, minél rövidebb idő alatt gyártani.

Ez egy olyan folyamat, amelynek több része van. Ha a lassú a folyamat egyik része, akkor a többi is arra vár, hogy a lassú rész befejeződjön. Emiatt a folyamat annyira tud csak gyors lenni, amennyire a leglassabb lépés engedélyezi. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az eddig i leglassabb lépést felgyorsítsák – magyarázta.

Megnézzük, hogy hogyan lehet ugyanabban az időben és folyamatban minél több vakcinadózisnak megfelelő alapanyagot előállítani – tette hozzá.

Ez egy komplex dolog. Ismerni kell a gyártási folyamatot, a műszereket, a vakcina jellemzőit és tulajdonságait, és ismerni kell a modellező programokat is.

Ha mindezeket ismerjük, akkor lehetséges ezeket összhangba hozni. Mi úgy dolgozunk, hogy adatokat kapunk azoktól, akik a folyamatokat fejlesztik, és ezeket az adatokat beépítjük a modellbe, és a modellen kiszámítjuk, hogy mi lenne a legjobb verziója ennek a folyamatnak. Majd visszaadjuk ezeket az információkat a folyamat fejlesztőknek, akik kipróbálják és a visszajelzésből új modell készítenek” – részletezte.

Az oltásgyártási folyamatokat felgyorsító modell a gyakorlatban egy-két éven belül lehet használható.

Ez a modell akár felére is lecsökkentheti a gyártási időt. Az emberiség előtt álló esetleges felbukkanó járványok leküzdésében, a betegségek elleni gyors oltásfejlesztésben mindenképpen ez lehet a jövő útja”.

Kis Zoltán Londonban együtt dolgozik Karikó Katalinnal. A kisújszállási Karikó nevét az egész világ megismerte, miután a szabadalma alapján fejlesztették ki az egyik Covid–19 elleni oltást.

A teljesen új, forradalmi vakcina fejlesztés, a magyar származású, de az Egyesült Államokban élő biokémikus, Karikó Katalin nevéhez fűződik, aki másik három fiatal magyar tudóssal együtt alkotta meg a hírvivő RNS alapú koronavírus elleni vakcinát. A magyar kutató oltása kapott először engedélyt az USA-ban, majd Európában gyorsított eljárással, hiszen a koronavírus-járvány megfékezéséhez vakcinára van szüksége az emberiségnek.

hirado.hu