Alapellátási közgyűlés

2008-ban alakult meg az Országos Alapellátási Szövetség azért, hogy összefogja az alapellátási feladatokat az egészségügy és a szociális ellátás területén. A szervezetet az országban ezen a területen dolgozók hozták létre, mert fontosnak találták, hogy egy kiterjedt hálózaton keresztül osszák meg egymással tapasztalataikat, javaslataikat pedig közösen juttassák el a jogalkotók felé. Közgyűlésüket minden évben más helyszínen tartják, idén Nyíregyháza adott otthont a rendezvénynek, ahol a szakma képviselői találkoztak és vitatták meg a legfontosabb kérdéseket.

 

Tapasztalatcsere a lakosság érdekében

 

Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, fontos számukra a tapasztalatcsere, és az, hogy a szakemberek találkozzanak és megosszák egymással véleményüket, hiszen közösen érhetnek el olyan célokat, amelyekből a lakosság profitálhat.

 

Nyíregyházán 2011-től állnak az emberek rendelkezésére

 

A városban 2011-től működik az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság, amelynek célja, hogy olyan ellátást biztosítsanak Nyíregyháza lakóinak, ahol együttesen jelenik meg a prevenció, a gondozás és az utókezelés. Ennek elemei: a Védőnői Szolgálat, a felnőtt és a gyermek háziorvosi, valamint a fogorvosi szolgáltatás. Mindezek mellett hajléktalanokkal, otthonápolással is foglalkoznak, de feladatuk a 24 órás háziorvosi ügyelet megszervezése is. 2015 jelentős év az alapellátásban, hiszen megszületett az Alapellátási Törvény, amely újdonság Magyarországon.

 

Új törvény

 

Dr. Hertelendy László, az Országos Alapellátási Szövetség elnöke kifejtette, ilyen törvény még nem volt, és mivel kiemelt fontosságú, ezért a közgyűlés fő témája ezeknek a jogszabályoknak az értelmezése.

A közgyűlésen napirendi pontok alapján vitatták meg a résztvevők a fontos témákat, amelyek meghatározzák a szervezet jövőjét. A szakemberek olyan problémákat is érintettek, amelyek a későbbiekben akár a szakminisztériumnak is felterjeszthetőek.

Mikita Eszter