„Háború a szomszédban” – Előadás az egyetemen
Fotó: Szarka Lajos

Háború a szomszédban – haderőfejlesztés a Magyar Honvédségnél címmel tartott előadást dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy csütörtök délután a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei Aulájában. Az altábornagyot Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár köszöntötte.

Egyetemisták, oktatók, érdeklődők vettek részt a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ, a Magyar Huszár Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem által szervezett eseményen, melynek központi témája a haderőfejlesztés volt. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kiemelte, hogy ez egy fontos kérdés. A Haderőfejlesztési Program 2017-ben kezdődött el, akkor sokan nem értették miért van erre szükség.

„Tetszik vagy nem tetszik, a környezetünkben, Európában, a szomszédságunkban a boldog békeidőknek vége van. Nekünk pedig arra kell felkészülni, hogy Magyarországot, a magyar embereket megvédjük!” – mondta el az altábornagy.

Elengedhetetlen a társadalom támogatása

Az előadáson elhangzott, a kormányzat célja, hogy a Honvédség ütőképes, a térségben meghatározó haderővé váljon. A cél eléréséhez meg kell határozni a stratégiát, amely mentén haladnak, és erőforrást kell biztosítani a küldetéshez. A katonák mindenkor a célt tartják szem előtt – emelte ki az altábornagy, aki fontosnak tartja, hogy a társadalom, a kormányzat és a haderő egyensúlyban legyen. Ezeknek kiegészíteni és támogatni kell egymást. Ehhez elengedhetetlen, hogy a társadalom is megértse, hogy hogyan működik a haderő. Azt mondta, sorkatonaság felfüggesztésével a Honvédség elvesztette a közvetlen kapcsolatot a társadalommal.

„Nincs sorkatonai szolgálat most. Ez abban a pillanatban jó volt, mert nagyon rossz üzenete volt a haderőnek, azóta a haderő rengeteget fejlődött. Nagyon kevesen tudják azt, hogy mi nap mint nap mit csinálunk. Szükségünk van a társadalom támogatására! Ha a társadalom támogatása megvan, akkor támogat minket a kormányzat is, mi ekkor tudunk épülni. Ennek pedig visszahatása van a társadalomra” – hangsúlyozta dr. Ruszin-Szendi Romulusz.

A Magyar Honvédség fő feladata: országvédelem. Az altábornagy az előadásában emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy emellett 8 különböző feladata van, különböző célokkal, melyeket minden nap, a nap 24 órájában teljesíteni kell a katonáknak. A haderőfejlesztés kérdése aktuális és fontos, főleg a szomszédunkban, már több mint 1 éve zajló háború idején.

Kapcsolódó galéria

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz előadása az egyetemen 20230413