Akinek a balett az élete

Első helyezést ért el klasszikus balett kategóriában Valik-Jámbor Dorka, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tizedik osztályos tanulója a Budapesten megrendezett XX. Országos Benczik Sára Emlékversenyen.

A közel 13 éve tartó balettozásnak beérett az eredménye, hiszen kiváló minősítéseket szerez a gimnazista a rangos balettversenyeken. Négy és fél évesvolt Dorka, amikor először öltött magára gyakorlóruhát és balettcipőt. Családi indíttatás és alkati adottságok miatt kezdett el balettozni, Feketéné Kun Ildikó, Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Nívó és Tehetségekért- díjas balettmesternél. Szorgalmasan vett részt az órákon, szájtátva követte balettmestere utasításait és minden júniusban ragyogó arccal lépett az év végi gálán a közönség elé. Szívéhez mégis a 2020-as ünnepség áll a legközelebb, amikor megkapta Ildikó nénitől azt az ezüst gyűrűt, amit olyan növendékeknek adományoz, akik 9 évig folyamatosan a balettiskola tagjai. Dorka már hatévesen azt mondta, hogy „a balett az élete”. A szülei akkor nem is gondolták, hogy a balett iránti odaadása és szeretete az évek elmúltával csak erősebb lesz. Dorka rendszeresen képezte magát nyári balett-táborokban: volt Szakály György és Barna Mónika nyári balettkurzusának résztvevője, de járt a mesterpároshoz egyéni foglalkozásokra is. Több alkalommal vett részt a MATEHETSZ tehetségprogramjában, ahol az önismereti és szakmai képzések mellett anyagilag is támogatták balettos fejlődését. Részese volt annak a fotópályázatnak is, amely egy országos vándorkiállítás keretein belül hivatott népszerűsíteni —többek között- a táncművészetnek ezt a klasszikus ágát. A covid ideje alatt otthon gyakorolt, mesterek, balettnövendékek videóit nézve igyekezett tovább fejlődni. Dorka elhivatottsága, feladatorientáltsága életkorával együtt csak nőtt. Nyolc év ének-zene tagozatos általános iskola után a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium ének-zene tagozatos osztályában folytatta tanulmányait, ahová a balett szeretetét is vitte magával. Heti kétszer másfél balett óra, plusz egy repertoár óra mellett, nagyon szoros időbeosztással, kevés szabadidővel teljesít a belvárosi gimnáziumban.

Kitartó munkájának van gyümölcse, hiszen eredményesen szerepelt a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi megmérettetésen, a szakma egyik legrangosabb versenyén, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének versenyén pedig tavaly a regionális elődöntőben ezüst, az országos döntőben bronzminősítést szerzett. Ebben a tanévben túl vannak mesterével, Deme Krisztina Agnessel az elődöntőn, ahonnan ezüstminősítéssel tértek haza. Jelenleg feszített tempóban készülnek a próbatétel április 6-i, budapesti döntőjére. Dorka életében óriási szerep jut a balettnak. Mivel tizedikes gimnazistaként közeleg számára a pályaválasztás, tervei között szerepel a balettal való továbbtanulás is.