Aki tudja, tegye le a gépjárművét pénteken!
Fotó: Szarka Lajos

Az autómentes napon a városlakók alternatív közlekedési eszközökkel, kerékpárral, rollerrel, akár gyalog is érkezhetnek a városközpontba, ahol egész nap programok várnak rájuk. A nap során ki lehet tölteni a Klímatudatos Közlekedési totót, mely kitöltői között egy kerékpárt fognak kisorsolni. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a rendezvény a környezettudatosságra, az egészséges életmódra, a mozgásra hívja fel a figyelmet.

Pénteken egy színes programsorozattal készül az önkormányzat és a BringaSziget. Az Európai Mobilitási Hét keretében szervezett Autómentes napot a Kossuth téren tartják. Lesznek színpadi produkciók, kerékpár-bemutató, kerékpáros akadálypálya, ajándékok.

„Korán reggeltől várjuk a kerékpárosokat egy reggelire. Teával és bundáskenyérrel készülünk azoknak, akik otthon hagyták az autót, és arra törekednek, hogy gépkocsi nélkül közlekednek. Legyen az bringa, tömegközlekedés, akár egy kényelmes túrabakancs” – nyilatkozta Juhász Miklós társszervező.

A Kossuth térre érkezik majd többek között a FATUM egy röplabda-bemutatóval, a Burattino Bábszínház, az Y2K tánccirkusz. A rendezvény a környezettudatosságra, az egészséges életmódra, a mozgásra hívja fel a figyelmet.

„Arra készültünk, hogy bemutassuk a kerékpáros közlekedésben lévő lehetőségeket, lesz egy kis kerékpáros akadálypálya, aki ezt teljesíti, mindenki kis ajándékot kap. Az együttműködő partnerek is itt lesznek. A Mobilissimus a tömegközlekedés létjogosultságára fogja felhívni a városlakók figyelmét, a Europe Direct magát a környezettudatos közlekedést próbálja propagálni egy totó kitöltésének a segítségével, melynek fődíja egy bringa lesz” – tette hozzá Juhász Miklós.

17 órakor kerékpáros felvonulás indul a Kossuth térről a Bujtosi-tóig, majd onnan vissza. Ezt követően történik meg a közlekedési totót kitöltők között egy sorsolás, a nyeremény egy kerékpár lesz.

Kapcsolódó galéria

Autómentes nap és Bringaváros 2023 beharangozó