Legyél te is sportoló! Európai Sporthét Nyíregyházán

Nyíregyházán is számos programot szerveznek az Európai Sporthéthez kapcsolódva. Az Európai Bizottság által indított kezdeményezés célja, hogy minél többen mozogjanak rendszeresen. A szabolcsi megyeszékhely több intézménye csatlakozott a sporthéthez. 

Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. Az egész Európára kiterjedő kampány fő célja, hogy egy héten keresztül minél többet mozogjanak az emberek és ennek hatására az év további részében is minél aktívabb életet éljenek. Az Európai Sporthét idén 2023. szeptember 23. és 30. között zajlik Európa-szerte, így Magyarországon is. A Sporthét megvalósítását minden országban a helyi nemzeti koordinátorok végzik, akik számos partnerrel dolgoznak közösen, hogy minél izgalmasabb legyen az egy hetes programsorozat kínálata. Nyíregyházán is több sportolási lehetőséget kínálnak. Az Atlétikai Centrumban több nyíregyházi iskola diákjainak tartanak programokat. 

- A Sportoló Nemzet keretében Magyarország is csatlakozott az Európai Sporthéthez, amit a Nyíregyházi Sportcentrum, mint kiemelt vidéki egyesület fontosnak tart. Ezért a következő héten minden nap gyerekeket viszünk az Atlétikai Centrumba, ahol az infrastruktúrával is megismerkedhetnek, és az Atlétikai VB-n résztvevő sportolóinkkal is találkozhatnak - mondta  Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője. 

Több ezer esemény zajlik szerte Európában a sporthéthez kapcsolódva. Az eseménysorozathoz szinte bármilyen érdeklődő szervezet vagy közösség csatlakozhat, ha vállalja, hogy nyitott, lehetőleg non-profit jellegű eseményt szervez a Sporthét keretein belül. Nyíregyházán a Móra, a Kertvárosi, a Bem, az Arany és az Apáczai Iskola csatlakozott. 

-Mindig vannak példaképek, és vannak közöttük nyíregyháziak is. A Sportcentrumnak köszönhetően számos sportág közül választhatnak a gyerekek az úszástól az atlétikáig - mondta  Andó Károly, az Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője. 

Az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjai is találkozhatnak a nyíregyházi sportolókkal a Sporthét keretein belül. 

- Minden lehetőség jó alkalom arra, hogy a gyerekek a sporthoz közelebb kerüljenek. Lehet, hogy épp egy ilyen esemény után dönt arról, hogy rendszeresen jár edzésekre, és elindulhat az ő egyéni fejlődése is – tette hozzá Kantár Attila, az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium intézményvezetője. 

Az aktív életmód jelentősen hozzájárul az európai polgárok jólétéhez, azonban a testmozgás gyakoriságának és intenzitásának szintje jelenleg nem növekszik, sőt, egyes országokban negatív tendenciát mutat. Az Európai Sporthét ezen szeretne változtatni.