Akadémián az idősek

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere tavaly tavasszal jelentette be a Nyugdíjas Ki mit tud?-on, hogy elindítják a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiáját, amit az önkormányzat a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karával közösen szervez. Az első félévben hat előadást hallgathattak meg az érdeklődők, a nyári szünet után pedig most újabb hat vár rájuk.

 

„NEM TUDTAM KIHAGYNI”

 

Pásztor Józsefné az előző félévben is rendszeres látogatója volt az előadásoknak, azt mondta, bár nagyon sok dolga van, nem tudta kihagyni a mostanit sem.
– Nagyon érdekesek voltak az eddigi előadások, hasznos témákkal vártak minket – mondta. – Az egyiken arról volt szó, hogy ha nem foglaljuk le magunkat kellőképpen, akkor könnyen depresszióssá válhatunk. Ezzel nagyon egyetértek, én is nyolc egyesületbe járok, mindig úton vagyok. Ezt tanácsolom a többi idősnek is: jöjjenek el az előadásokra, mert ez egy tökéletes kikapcsolódási lehetőség, és még tanulhatnak is!

 

A GONDOLATOKNAK EREJE VAN

 

Dr. Semsei Imre azzal kezdte, kevesen tudnak helyesen megöregedni. Ha azonban jól csinálják, hosszú és egészséges életet élhetnek. Szerinte fontos szem előtt tartani azt a szempontot, hogy az embernek arra van ideje, amire szeretné, hiszen minden az egyéntől függ. A gondolatoknak pedig hatalmas ereje van.

– Ha jó dolgokra gondolunk, jó is lesz a vége. Fontos, hogy az ember mindig arra koncentráljon, amije van, és soha sem arra, amije nincs. Nem csak a genetika befolyásolja azt, hogy meddig élünk. Sokkal inkább a helyes életmód, a táplálkozás, a fizikai és szellemi aktivitás, a helyes gondolkodásmód és a közösségi élet. Ha ezekre odafigyelünk, akkor hosszú és tartalmas élet várhat ránk – hangsúlyozta.

A Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája további 5 alkalommal, szerdai napokon 15 órától várja az érdeklődőket a Váci Mihály Kulturális Központban.


A II. félévi program

Szeptember 30. Dr. Máthé Endre – A szépkorúak egészséges táplálkozása
Október 14. Dr. Szegedi János – Gyakori betegségek és gyógyításuk időskorban
Október 28. Prof. dr. Nógrádi György
November 11. Prof. dr. Fekete Károly
November 25. Dr. Szepessy Béla – Kései szüret
 

Bruszel Dóra