Ajándék mese – Ingyen könyv és feladatlap

Nógrádi Gábor irodalma ma már kötelező és ajánlott olvasmány az iskolákban. Ezekhez készített Gergely fiával olyan kreatív feladatlapokat, melyek a játékon túl készségeket és képességeket is fejlesztenek. Február 5–14-ig, 23 könyvhöz tartozó kreatív feladatokat, illetve két kötetet is ingyenesen lehet letölteni a nogradi.hu oldalról.

 

Nógrádi Gábor első filmje, a Gyerekrablás a Palánk utcában ifjúsági regényéből készült. Írt aztán forgatókönyvet a Sose halunk meg, a Csocsó, a Hippolyt, vagy a Meseautó mozijához is. Petepite című regényét a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa IBBY életműdíjjal jutalmazta. Sok találkozásunk volt már, hiszen büszke nyíregyházi, aki szeret hazajárni, hogy gyerekekkel találkozzon, és újabb emlékeket írhasson könyveibe, hiszen szinte mindegyikben megjelenik egy-egy itteni karakter, esemény vagy régi történet. Nógrádi Gábor minden sora gyógyít, tanít és szórakoztat. Leginkább gyerekeknek és fiataloknak ír. Most, a pandémia idején, amikor mélyponton a könyvkiadás, az olvasás népszerűsítéséért, egy jeles alkalomból, Gergely fia 50. születésnapjára kínál ajándékot.

„Az asztmás kisgyerekből mára egy híres operaénekes lett. 50 könyvet írt, társszerzőként is, 100 ezres példányszámot ért el. Utána újságíró-szerkesztő volt a legnagyobb magazinoknál. Aztán a Frankel Leó utcai zsinagóga főkántora lett, és miután neki különlegesen szép tenor hangja van, úgy hívják, hogy Európa első kántorhangja. A leedsi kántortalálkozón ezt a címet kapta, illetve Floridában a Zsidó Pavarottinak nevezték. Röviden-hosszan kb. ezért felajánlottunk az iskoláknak nagyon sok feladatlapot a könyvekhez, ingyenesen természetesen letölthetik. Petepite, Az anyu én vagyok, Segítség, ember!, Hogyan neveljünk..., ez mind-mind rajta van a honlapon. Egy felhasználónévvel és jelszóval le lehet tölteni, amit most kivételesen Nyíregyházán elárulok. A felhasználónév a „vendeg”, a jelszó pedig „Petepite1947”. Persze nagy P betűvel. A Petepite a könyvem, 1947 pedig a születési évem” – tájékoztatott Nógrádi Gábor.

Jövő péntekig a Bölcs gyerek könyvét, illetve a Balhés Beni naplóját is ingyen tölthetik le a nogradi.hu honlapról.

„Rengeteget dolgozom, de most, bezárva még többet, és nagyon sok olyan gondolatot tudok kifejteni, amire máskor nem volt időm. Úgyhogy a naplót, amit Nyíregyházán 9 éves koromban kezdtem el a Búza téren, azt most folytatom. El kell mondanom, hogy kb. 2 millió karaktert írtam a Naplóba az elmúlt 2-3 évben. Végig kellett gondolni a nyíregyházi életemet, a gyerekkoromat, és az utána következő időszakot” – mesélt munkájáról és terveiről az író. 

Ahogy mondani szokták, Nógrádi Gábornak elég jó dramaturgiai érzéke van. Minden könyve filmre született, és mégis, a Gyerekrablás óta, vagyis több mint 30 éve nem forgattak eredeti Nógrádi-filmet. Ki tudja, mi lehet majd a Naplóból! A járvány előtt már bemutatták Zalaegerszegen a Sose halunk meg musicalváltozatát, de hasonló zenés színházi előadás készült a Gyerekrablás a Palánk utcában könyvéből, illetve a két karanténidőszak között találkozhatott a közönség a Szerelmünk, Sisi musicallel is. Mindezen előadások a járvány után várják majd a nagyközönséget.