AHOL MÉG PIROSKA ÉS A FARKAS IS JÓBARÁT
A terembe belépve a mindig ittas csendõr, a csavargó, az ügyvéd úr és a fondorlatos bíró fogadott. Ott sorakoztak a fal mentén, szépen egymás mellett. Nem kezdtek el perlekedni, sõt még a légy zümmögését sem lehetett hallani. Kínos csend fogadott. Aztán hirtelen megpillantottam a törpét, a sünit, Jancsit és Juliskát, megannyi barátaik körében...

 Joggal hihetné a kedves olvasó, hogy álmomban egy mesebeli utazáson vettem részt, de ez bizony maga volt a valóság, méghozzá a város szívében: ott tettem ugyanis látogatást a Burattinó Bábszínház termében, ahol Kerekes János bábosnak köszönhetõen, igazi testközelbe kerülhettem a Ginyol címû darab szereplõivel, de megismerkedhettem a szamárral, a 3 kismalaccal, a farkassal és többek között a sünikével is.

FIGYELNEK A RÉSZLETEKRE

Malackáék baráti köre pedig tovább bõvül, ennek jómagam is szemtanúja lehettem a bábos mûhelyben. Jánostól megtudtam, a szereplõk 90 százalékát õk készítik el, méghozzá saját kezûleg. A munkálatok során mindig törekednek az igényességre, így az is elõfordulhat, hogy egy-egy báb megalkotása több hetet vesz igénybe. Könnyebbséget az állatfigurák jelentenek, ugyanis ezek fejét hungarocellbõl készítik el. Elõször kifaragják a formát, majd bekasírozzák, és végül bevonják anyaggal.
1972 óta bábozom. A bábok nagyon sokat segítenek a gyerekeknek „az emberré válásban”, amikor elindulnak a szocializáció útján. Erkölcsi útmutatót adnak, valamint viselkedéstant mutatnak a kicsiknek és persze megtanítják, hogyan kell egymást megbecsülni – hangsúlyozta.
 Több mint 60 éves a legrégebbi bábunk – mesélte János. – Az idõ elõrehaladtával ezek a szereplõk folyamatosan modernizálódnak, különösen a festésüket illetõen. Általában minden darabhoz új bábot készítünk, így már egy igazi nagycsalád vesz minket körül. Érdekes, hogy még soha nem volt szükségünk se szamárra, se cicára, így most elkészítettük mindkettõt.

TUDJáK, MI KELL A GYEREKEKNEK

– Nálunk ugyan vannak negatív szerepek, de negatív figurák sohasem. A gyerekek ugyanúgy megölelik a rókát, a farkast, mint például Jancsit vagy Juliskát. Mi nem játszunk félelmetes darabot – avatott be a részletekbe a már több évtizede bábozó János, aki hangsúlyozta, szeretné, ha az idén 15 éves Burattinóból, profi bábszínház alakulhatna és titkon azt is elárulta, nagyon örülne annak, ha minél több lelkes bábos jelentkezne hozzájuk, hogy együtt tudjanak örömet szerezni a gyerekeknek.
ha vasárnap: kölyökvár
Sünikéék a nyári szünet beköszöntével sem mennek el pihenni. Minden szombaton délután 4 órától várják a kicsiket a Korzó Bevásárlóközpont 2. emeletén található Burattinó Bábszínházban, de feltûnnek vasárnaponként 11 órától a strandon is, a gyermekmedence mellett és ott lesznek a SóstóFeszten is. Jánostól megtudtam, a bábos család hamarosan kirándulásra indul, no nem messzire: szeptember elsejével átköltöznek a Kölyökvárba, amit egyeztetéseket követõen, a város vezetése biztosít számukra. Így újraindítják majd vasárnapi elõadásaikat.

Burattinó Bábszínház augusztusi elõadásai a Korzóban:

augusztus 8. Medve és a szegény ember
augusztus 15. Rejtély az erdõben
augusztus 22. A kincskeresõ Manó
augusztus 29. Surranó és a Brekkenõ

Bruszel Dóra